Liberecká univerzita zahajuje už šedesátý akademický rok

17. září 2012

Vysokoškolákům pomalu ale jistě končí prázdniny. Řada z nich se už připravuje na nový Akademický rok 2012-13. Pro Technickou univerzitu v Liberci bude jubilejní - šedesátý. Proto ho studenti zahájí slavnostněji a zábavněji než jindy - akcí nazvanou Univerzita dokořán.

Hned po slavnostním zahájení Akademického roku otevře univerzita nové špičkové výzkumné centrum. Zaměřuje se na textilní vlákna horké současnosti a hlavně perspektivní budoucnosti - na nanovlákna, která se už teď využívají v medicíně, textilním průmyslu a čištění vod. Podle prorektora pro výstavbu Ondřeje Nováka nebudou díky tomuto centru odcházet talentovaní studenti a vědci do Prahy nebo do zahraničí.

Už dnes centrum zaměstnává sedmdesát lidí, kteří pracují na čtyřiceti pěti výzkumných projektech a na dalších dvanácti spolupracují. Centrum navíc provádí desítky výzkumů pro firmy z celé České republiky, mimo jiné pro mladoboleslavskou Škodovku, Magnu, Preciosu nebo Elmarco.

Do centra se stále ještě stěhuje nová technika. Některé přístroje se stěhují z budov, kde doposud laboratoře sídlily. Tyhle budovy čeká podle rektora Zdeňka Kůse rekonstrukce. Stavebního ruchu se zatím liberecká univerzita nezbaví - v areálu se totiž bude až do dubna 2014 stavět výzkumný, vývojový a výukový komplex pro pokročilé technologie.

Spustit audio