Liberecká univerzita je opět v seznamu nejlepších vysokých škol světa

28. září 2018

V čerstvém žebříčku nejlepších univerzit světa Times Higher Education je opět Technická univerzita v Liberci. Žebříček pro rok 2019 pořadatelé slavnostně vyhlásili na celosvětovém akademickém summitu v Singapuru.

Žebříček hodnotí vzdělávací, tvůrčí a vědecko-výzkumnou činnost univerzit. Posuzuje také úroveň jejich propojení s podnikatelskou sférou a s mezinárodní komunitou. Z přibližně 20 tisíc univerzit z celého světa se jich do hodnocení žebříčku dostalo 1258.

Liberecká Technická univerzita se umístila v kategorii 1001+, tedy mimo tisíc nejlépe hodnocených.

„Tento výsledek ji řadí do šestého percentilu nejlepších univerzit na světě. Mezi čtrnácti českými univerzitami v žebříčku THE skončila naše univerzita devátá,“ uvedl prorektor liberecké Technické univerzity pro studium a vzdělávání Aleš Kocourek, který školu na singapurském summitu reprezentoval. Liberecká vysoká škola se v žebříčku nejlepších škol umístila už i předchozích letech, v roce 2017 byla dokonce v první tisícovce nejlepších.

Celosvětový akademický summit v Singapuru pořádaný spolecností Times Higher Education

Ze čtrnácti českých vysokých škol se jich do první tisícovky nejlépe hodnocených dostalo osm: Univerzita Karlova (401-500), Masarykova Univerzita (601-800), Palackého Univerzita (601-800), Vysoká učení technická v Praze i v Brně, Česká zemědělská univerzita v Praze, Ostravská univerzita a Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (všechny v kategorii 801-1000).

Mimo tisícovku nejlepších (kategorie 1001+) se kromě liberecké univerzity umístily Vysoká škola ekonomická v Praze, Univerzita Pardubice, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně a Vysoká škola báňská v Ostravě a Západočeská univerzita v Plzni.

Spustit audio