Liberecká univerzita jako jediná v Česku vyučuje obor umění gastronomie

17. listopad 2013

Že se dá i v Česku gastronomie spojit s uměním a designem, chtějí dokázat první studenti aristologie v Česku. Neobvyklý obor začali na zkoušku vyučovat na Technické univerzitě v Liberci ve dvou ateliérech. Vede je známý designér, architekt a taky gurmet Bořek Šípek spolu s děkanem liberecké Fakulty umění a architektury Zdeňkem Fránkem.

„Já to vidím tak, že bychom mohli vychovat odborníky, kteří jsou schopni povýšit gastronomii na uměleckou úroveň. Vytvořit třeba nějakou slavnost nebo umělecké dílo na téma gastronomie. Pozvednout celkovou úroveň povědomí o gastronomii nejenom o chutě a aranžmá, ale o jakousi filozofii,“ slibuje si od nového oboru profesor Fránek, který se s aristologií seznámil v Chile.

Jeho první studenti v Česku – Petr Gebrián a David Čermák – chtějí vnést do tohoto umění kulinářství spojeného se stylovým stolováním víc designu.

„Měl by to být sociální design, kdy budeme instalovat lidi a bude tam vznikat nějaká situace formou performance. Chceme sledovat pocity lidí, jak k tomu přistupují, například v přípravě, v tom prostředí, jaká mají gesta, pocity při jídle, co dělají, jak se chovají a jak to třeba hodnotí,“ vysvětlují.

Celou performanci by chtěli natočit na video, stejně jako umělec, jehož dílo viděli na internetu. „Byly tam zajímavé typy ztvárnění jídla na bázi bio plus silikonu a ten umělec, který to udělal, ztvárnil jídlo, které se pohybuje na talíři,“ popisují.

První gastronomický zážitek v životě

První zadání, které studenti dostali, bylo opravdu kulinářské. „Studenti dnes donesli realizaci krátkého úkolu – měli zpracovat své první jídlo z dětství, první gastronomický zážitek v jejich životě,“ říká asistentka Dana Raková.

V ateliéru to zavonělo skořicí – to se studentka Tereza Jílková pustila do jablečného koláče. „Dělala jsem ho proto, že jsem jako dítě nejedla syrová jablka, ale jedla jsem je jenom v koláči, takže jsme vždycky s babičkou pekly jablkové koláče,“ vysvětluje.

Hlavní chod benefiční večeře - kohout na víně upraven podle francouzské receptury podávaný s krupicovými noky

Terezin kolega Martin Brhlík se pustil do východoslovenských lokšů. Hrálo se o zápočet profesora Fránka, který přišel dílo ochutnat. „Výborný lokše,“ hodnotí profesor a ptá se na složení náplně. „To je jogurtová zálivka, ale ingredience nemůžu prozradit, to je tajné,“ odpovídá student.

Po tomto úkolu přijde na řadu semestrální práce, připomíná Dana Raková. „Při příležitosti podepsání nějaké smlouvy nebo předání ceny mají uspořádat slavnostní hostinu. Potom se dělá půl roku na okamžiku, který pak trvá třeba jednu minutu. Není to jenom o jídle, ale i o designu, jaké tam budou příbory, talíře i prostředí,“ poznamenává Raková.

Studenti technické univerzity v Liberci studují umění gastronomie neboli aristologie
autoři: Ivana Bernáthová , mka
Spustit audio