Liberecká krajská koalice se rozpadla, v zastupitelstvu má menšinu

22. leden 2015

V Libereckém kraji se rozpadla vládnoucí koalice Starostů a Změny. Opustili ji čtyři zástupci druhého jmenovaného uskupení v čele s lídrem kandidátky Janem Korytářem. Údajně kvůli dlouhodobé krizi mezi politickými partnery, která měla začít odvoláním náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Zuzany Kocumové. Ze současného zastupitelského klubu Změny tak vzniknou dva a koalice má nově k dispozici pouze 19 křesel z celkových 45.

„Koalice už několik měsíců nefunguje, poslední hřebík do rakve zasadili Starostové a část našeho klubu, když odvolali Zuzanu Kocumovou z pozice náměstkyně pro zdravotnictví,“ říká zastupitel a lídr kandidátky hnutí Změna pro Liberec Jan Korytář.

Ten byl v minulosti odvolaný koaličními partnery z postu libereckého primátora, v roce 2012 po dlouhých neshodách opustil Stranu zelených.

„Já netvrdím, že by chyba byla jen na straně Starostů. Určitě i já dělám nějaké chyby. Moje kolegyně pravděpodobně taky. V koalici Změna a Starostové došlo ke střetu určitých dvou pohledů. Starostové jsou spíše z menších obcí - to je případ Martina Půty a dlouhodobě tam vládli sami. Takže nebyli zvyklí být s někým v koalici.“

„Když jste z menšího města, tak tam přeci jen politika probíhá trochu jinak než ve stotisícovém Liberci, který byl v minulosti známý jako mekka korupce. A my - liberecká část Změny - jsme na některé věci byli citlivější. A to, co někteří naši kolegové nevyhodnocovali jako problém, tak jsme z našich zkušeností věděli, že se tam ten problém, i když není na první pohled vidět, skrývá,“ dodává Korytář.

Podle hejtmana Martina Půty ze Starostů a nezávislých se daly spory v koaliční spolupráci odhadovat s ohledem na vývoj v minulých měsících:

„Považuji to za dokončení nějakého procesu, který začal v září vystoupením paní radní Hujerové ze zastupitelského klubu Změny. Jinak to považuji za vnitřní záležitost jejich klubu. Samozřejmě situace po odstoupení čtyř zastupitelů od koaliční smlouvy znamená, že koalice nemá v tuto chvíli většinu. My budeme čekat na reakce dalších šesti zastupitelů.“

Z koalice vytvořené ze Starostů a Změny vystoupili čtyři členové Změny - Jan Korytář, Zuzana Kocumová, Jaromír Baxa a Miroslav Hudec.

O novém radním pro zdravotnictví a dalším postupu v koalici by se mělo jednat před úterním zasedání krajského zastupitelstva.

autoři: ves , Michaela Vydrová , sas
Spustit audio