Liberecká knihovna vystavuje ilustrace dětských knih

14. březen 2011

V Krajské vědecké knihovně v Liberci začala výstava nejzajímavějších ilustrací dětských knih, které vydala česká nakladatelství v loňském roce. Tyto ilustrace nominovala odborná porota na ocenění Zlatá stuha.

Výtvarnice Eva Sýkorová-Pekárková vyprávěla na vernisáži výstavy ve zkratce příběh z knihy Bílá paní na hlídání od Pavla Brycze, kterou ilustrovala. Prozradila, že bílá paní zaháněla nudu způsobenou opravou hradu Rožmberka hlídáním paterčat paní Černé. Kluci ve školce hodně zlobili, ale Bílá paní díky své strašidelné moci byla schopná paterčata ukočírovat a vychovávat.

Výtvarník Tomáš Řízek představuje na výstavě ilustrace ke knížce Milady Motlové Český rok od jara do zimy. Knížka seznamuje malé čtenáře s tradicemi našich předků. Sliny se sbíhají při pohledu na koláče ze staročeského posvícení. „Nemusím zdůrazňovat, že to se hodně pilo a jedlo, tancovalo a bavilo se,“ říká autor. Děti díky jeho ilustracím poznávají, jak vypadaly dříve Vánoce nebo práce v zemědělství. Návštěvníci knihovny si mohou prohlédnout taky práce Josefa Kremláčka, Martina Kuriše, Barbory Kyškové i komiksy Káji Saudka.

Dobrou zprávu přinesla na vernisáž výstavy Radka Vojáčková. Podařilo se opět nahrát zvukovou knížku pro zrakově postižené děti. Tentokrát je to Matylda od britského spisovatele Roalda Dahla, na kterou získala knihovna autorská práva zdarma.Matylda přináší příběh děvčete vítězící nad „protivnými“ dospělými. V roce 1999 byla Matylda zvolena nejpopulárnější dětskou knihou na světě. V Liberci ji ve zvukové podobě namluvili žáci a studenti libereckých a frýdlantských škol. Pokřtí ji v dubnu na Veletrhu dětské knihy .

Ocenění Zlatá stuha ilustrátoři převezmou jako každoročně na Veletrhu dětské knihy, který se uskuteční v dubnu na libereckém Výstavišti. Z krajské vědecké knihovny se tam 7. dubna přesune i výstava dětských ilustrací.

Spustit audio