Liberečané dosáhli v elektronické aukci snížení ceny plynu i elektřiny o 29 procent

1. říjen 2013

Na tisíc pět set domácností z Liberce výrazně ušetří za elektřinu a plyn. Zapojily se do elektronické aukce na energie. Obyvatelé pátého největšího města v Česku mohli průběh aukce sledovat přímo v budově radnice.

Důchodci paní Radmila s manželem Theem napjatě sledovali na obřím plátně, jak dodavatelé energií snižují ceny. Protože je jejich domácnost vytápěna přímotopy a roční výdaje za vytápění tak dosahují 60 tisíc, přáli by si své náklady stáhnout alespoň o 10 tisíc.

„Shromáždíme velké množství odběrných míst - ať už domácností, drobných živnostníků, podnikatelů - a oslovíme široké portfolium dodavatelů. A díky tomu dodavatelé sníží své jednotkové ceny a dosáhne se výrazných úspor," přibližuje proces aukce Radek Drmota z firmy, která elektronickou aukci pro Liberec zorganizovala, a pokračuje:

„Jak vidíte, v této chvíli ještě neskončila aukce plynu a dosáhli jsme úspory 27 procent.“

Nakonec se cena za plyn snížila o 29 procent. Dvě mladé maminky se radovaly: ušetří totiž 7 tisíc korun ročně za plyn.

Žádný z účastníků aukce si nestěžoval, že by mu současný dodavatel energií dělal problémy se získáním potřebných dokladů. Většina komunikace šla vyřídit elektronicky.

Cena za elektrickou energii nakonec klesla taky o 29 procent. I když se soutěžená silová část elektřiny podílí na celkových nákladech u domácností kolem 40 procent a složka plynu z 80 procent, úspory jsou to pěkné.

„Když se do této aukce přihlásí ta skutečně velká města a statutární město Liberec je páté největší v republice, ale má největší aukci, která se zatím odehrála, tak teprve jde velkým dodavatelům o hodně a tuhne jim úsměv na rtech, protože tady mají naši lidé velkou možnost ušetřit,“ měl radost náměstek liberecké primátorky Jiří Šolc ze sdružení Liberec občanům, který aukci za magistrát připravoval.

autoři: Ivana Bernáthová , Marína Dvořáková
Spustit audio