Liberec žije majálesem a divadelním festivalem

12. květen 2018

Liberec mám svou královnu a krále majálesu. Vládu nad městem převzali symbolicky studenti z Technické univerzity. Zahájili tak nejen oslavy majálesu, ale i festival současného divadla.

Král a královna majálesu, vybraní z řad studentů liberecké univerzity, převzali před radnicí klíč od města. V čele průvodu a za doprovodu bubeníků se pak vydali do parku v Budyšínské ulici. Tam se od pátečního odpoledne až do noci střídaly na dvou pódiích nejrůznější hudební skupiny. Mezi vrcholy pátečního programu patřili třeba Paulie Garand, kapela Mirai nebo legendární Krucipüsk.

Sobotní program zahájí divadelní dětské představení libereckého loutkoherce Marka Sýkory a odpoledne vystoupí například kapely Aisha, The Scoffer, Bid`O`Band, N.O.H.A. nebo zpěvačka Lenny. V pozdních nočních hodinách se pak hudební produkce přesune do nedalekého rockového klubu Bunkr.

Spolu s majálesem začala v Liberci také divadelní přehlídka WTF?! V libereckém Malém divadle se od pátku do neděle představí soubory z celé České republiky, Německa a Slovinska. Sedmý ročník přehlídky přináší devět profesionálních a dvě amatérská představení na dvou scénách.

Z divadelní přehlídky WTF?! 2018

V sobotu po čtrnácté hodině můžete vidět například představení Divadla pod Palmovkou Pusťte Donnu k maturitě, experimentální divadlo Inverze nebo derniéru hry Přísně tajné: Hrubá nemravnost od libereckého divadla  F. X. Kalby. V ní hrají i zakladatelé přehlídky WTF?!

 „Kuba Albrecht, Tomáš Dianiška, v tom představení hraje Kája Baranová, která byla u zrodu toho festivalu. Před sedmi lety byla premiéra, užili jsme si s tím hodně zajímavých věcí, i slzička ukápne, protože to je srdeční záležitost, tohleto představení,“ vysvětlila organizátorka festivalu Eliška Hamplová.

V neděli odpoledne festival zakončí workshop s Věrou Bělinovou, která vyrábí originální šperky z recyklovaných plastů. Po ní můžete vidět ještě představení Má to smysl od Hereckého studia F. X. Šaldy.

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio

Související