Květinové šperky z PET lahví vyrábí Věra z Liberce

10. květen 2018

PET lahve se povalují v přírodě a znečišťují moře a oceány, přesto se najdou lidé, kteří z nich mají radost. Jedním z nich je Věra Bělinová z Liberce. Vyrábí z nich krásnou „bižuterii“.

Jednotlivé okvětní lístky je potřeba nad plamenem svíčky lehce nahřát, aby se zatáhly a lehce zkroutily

Stačí vám nůžky, svíčka a kleštičky

Maminka na rodičovské dovolené před třemi lety objevila nové hobby – vyrábí z plastového odpadu jemné, průsvitné, květinové šperky. K tomu, aby mohla začít ve svém obývacím pokoji tvořit, potřebuje jen nůžky, svíčku a ketlovací kleště. No a samozřejmě nezbytné PET lahve. „To jsou moje jediné nůžky na nehty, s nimi stříhám plastové květiny,“ popisuje.

Nejdříve si musí vystřihnout tři kolečka různých velikostí. „Vznikne z toho krásný šperk, jednotlivé okvětní lístky se opálí nad plamenem svíčky. Nesmí se to ale pálit, jinak to vylučuje škodliviny.“

Jak se květinky – komponenty k originálním šperkům vyrábějí, se můžete podívat na videu:

Křehounké. Jako ze skla

Z PET lahví dokáže vyrobit křehce vyhlížející kytičky na náhrdelníky, náušnice i prsteny. Výrobky vypadají jako skleněné, jsou lehké a na nošení praktické, říká Věra Bělinová: „I když to spadne na zem, zmuchláte to v ruce, vrátí se to do původního stavu.“

„Děláme to jako dárečky do škol, k narozeninám, paním učitelkám, sousedkám, všichni je nosí,“ říká s úsměvem tvořivá maminka, která stovky PET lahví skladuje ve sklepě – roztříděné podle barev.

Ekologická krása i zábava

Věra Bělinová a její šperky z PET lahví je součástí ekologického divadelního představení hereckého studia Divadla F. X. Šaldy Jany Hejret Vojtkové, které se jmenuje Má to smysl. Už tuto neděli 13. května. „Předvádíme lidem a dokazujeme, že lze takto recyklovat i ten PET plast v něco krásného,“ komentuje. Věra Bělinová přímo v divadle před začátkem inscenace naučí diváky, jak vyrobit květinové komponenty pro takto krásné šperky.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.