Liberec se připravuje na rozsáhlou výluku kvůli opravě tramvajové trati

13. březen 2014

Lidé, kteří jezdí z Liberce tramvají do Vratislavic a Jablonce, se musí od soboty připravit na komplikace. Tramvaj na více než rok nahradí autobusy, do kterých se bude nastupovat z náhradních zastávek. Některé jsou přitom od těch tramvajových velmi daleko.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce si uvědomuje, že stavební práce cestujícím přinesou řadu komplikací, generální obnovu ale považuje za nezbytnou.

„Jedná se o úseky tramvajové tratě, které prošly rekonstrukcí naposledy v roce 1975 s tím, že tenkrát byla představa, že tramvajová doprava bude zachovaná do roku 1990. Takže samozřejmě se tam už nějaké opravy a úpravy dělat musely, ale rekonstrukce je nutná už z toho důvodu, že se změnilo prostorové uspořádání, zvýšil se silniční provoz,“ vysvětluje provozně technický ředitel Ludvík Lavička.

Dělníci musí vyměnit skoro všechno. „Trať, chodníky, silnice, elektřina, vodovody, jsou tam různé přeložky všech sítí – jsou v podzemí, člověk je nevidí, ale potřebuje je k dennímu životu,“ vypočítává stavbyvedoucí Petr Studihrad.

U Nové Rudy bude tramvajová trať dvoukolejná. „A dále to v podstatě zůstává jednokolejné až téměř do Vratislavic na výhybnu, kde vzniká 300 metrů dlouhá výhybna, která je vybudována z důvodu budoucího možného intervalu 5 minut v úseku Liberec – Vratislavice,“ upřesňuje Lavička.

Během výluky musí autobusová doprava v době špiček nahradit celou tramvajovou soupravu se dvěma vozy.

„Tramvajová doprava bude v úseku Liberec – Jablonec nahrazena linkou X11 a v úseku Liberec – Vratislavice autobusovou linkou X5. Na lince X11 budou nasazeny velkokapacitní kloubové autobusy mimo jednoho kurzu, kde bude nízkopodlažní vozidlo, a to z důvodu zajištění možnosti přepravy hendikepovaných občanů,“ přibližuje dopravní ředitel Oskar Zappe.

Podrobné informace dostanou lidé na terminálu ve Fügnerově ulici. „V pátek, to znamená den před výlukou, bude od 9 do 17 hodin přistavena tramvaj, ze které bude zřízeno informační centrum,“ dodává Zappe.

V pátek odpoledne zároveň vyjede z Liberce do Jablonce historická tramvaj, čímž se symbolicky tramvajová trať na více než rok uzavře.


Zvětšit mapu
Spustit audio