Liberec se připravuje na distribuci sociálních karet

10. červenec 2012

Na Úřadu práce v Liberci startuje dlouho očekávaná akce S-karta. Úředníci začínají vybírat klienty, kteří jako první obdrží sociální kartu - na účet karty pak budou pravidelně dostávat sociální dávky od státu.

"V této fázy budeme dávat karty klientům, kterým se už dávka na účet posílá. Budeme tipovat z klientů, kteří pobírají rodičovský příspěvek nebo přídavek na dítě v první fázi. To znamená, že na začátku nebudeme zahrnovat do těch výběrů klienty, kteří pobírají nějaké dávky v hmotné nouzi," vysvětluje ředitelka libereckého úřadu práce Hana Polmová.

Pro mladou ženu s roční holčičkou Lucinkou je překvapením, že bude dostávat rodičovský příspěvek a přídavek na dítě na účet sociální karty: "Přiznávám se, že to opravdu nevím." Peníze si bude muset převádět - byť bezplatně - na dosavadní účet ve své bance, nebo si je vybírat hotově z bankomatu.

Hlavou kroutí i otec měsíční Denisky. Taky netušil, že jeho žena dostane kvůli přídavkům na děti s-kartu. Myslel si, že se sociální karta týká jen lidí, kteří pobírají dávky v hmotné nouzi. U nich pak bude úřad práce lépe kontrolovat,co si za dávky kupují: "já jsem si původně myslel, že to budou jako ti opravdu chudí, že je tak budou kontrolovat."

Je fakt, že projekt s-karet počítá se zablokováním některých nákupů, třeba ve zlatnictví nebo ve videoherně, později by měla přijít na řadu i kontrola elektronických účtenek. Teď je ale podle Hany Polmové aktuální pouze zkušební etapa skaret.

Protože zatím zákon umožňuje v případě exekuce účet s-karty zablokovat stejně jako běžnou platební kartu, budou s-kartu dostávat jen lidé, kteří žádnou exekuci nemají. Od října by měla podle Hany Polmové platit nová legislativa, která zakáže exekuci účtů s-karet.

Spustit audio