Liberec podepíše smlouvy, kvůli kterým se rozhádalo původní vedení města

23. červen 2011

Liberec by měl začít stavět nový bazén a rekonstruovat historické lázně na galerii. A to už v červenci. Sporné veřejné zakázky, kvůli kterým se rozhádala původní koalice v čele s exprimátorem Janem Korytářem, se tak nejspíš nezpozdí a město o evropské dotace nepřijde. Současní radní musí ale stále počítat se stínovou radou města, kterou vede odvolaný primátor.

Vypracovali jsme dodatky ke sporným smlouvám a po tom, co antimonopolní úřad nenašel na smlouvách s vybranými firmami žádnou chybu, můžeme bez zbytečného otálení stavět - prohlašuje současná primátorka Liberce-sociální demokratka Martina Rosenbergová.

A co v dotacích je? „Hlavně to je prodloužení termínu pro předložení realizační dokumentace stavby - ze tří kalendářních dnů na nejméně pět pracovních. Dále to je úprava odpovědnosti za vady, záruky...“ vypočítává Rosenbergová.

Bývalý náměstek pro ekonomiku Jaromír Baxa z protikorupčního sdružení Změna pro Liberec Jaromír Baxa, který je ve stínové radě města, obsah dodatků kritizuje. „Samotná změna některých drobných ustanovených smluv není dostatečným ošetřením všech rizik, které jsou s projekty spojené. Proto jsme podali podnět k prošetření nesrovnalostí k regionální radě.“ říká Baxa.

Právě tato rada rozhoduje o evropských penězích a taky zakázky kontroluje. Jaromír Baxa připomíná základní výtky proti výběrovému řízení firem,které mají postavit bazén a přestavět lázně na galerii:„Bylo podle nás silně netransparentní, zúčastnil se ho nebývale malý počet účastníků a není zárukou že v něm bylo dosaženo správné ceny a že v něm byly minimalizovány možnosti pro nekalé chování a podobně.“

Stínová rada města v čele s Janem Korytářem požaduje,aby město se stavbami vůbec nezačalo a výběrové řízení zopakovalo. Náměstek primátorky Jiří Šolc ze sdružení Liberec občanům to odmítá-město by bezdůvodným zopakováním výběrového řízení porušilo zákon.

„Je to zákon o zadávání veřejných zakázek a samozřejmě závazná pravidla pro poskytovatele dotace. Předchozí rada města vypsala výběrové řízení, to mělo nějaká kritéria, sešly se nabídky, ty jsme vyhodnotili a vybrali vítěze. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže řekl, že to bylo v pořádku. Když bychom to zrušili, tak nás oba soutěžitelé dají k soudu a my to prohrajeme. Nemáme totiž žádný relevantní důvod k tomu, abychom to zrušili.“ vysvětluje situaci Liberce Jiří Šolc.

Spustit audio