Liberec patří až do soboty mezinárodnímu festivalu loutkových divadel

14. červen 2011

Průvod masek v úterý v 15 hodin odstartoval už 21. ročník Mateřinky - oblíbeného mezinárodního festivalu profesionálních loutkových divadel. Jedná se o festival soutěžní, na který přijely a ještě přijedou divadelní soubory z celé České republiky a taky z pěti zemí.

Pořadatelem festivalu je už tradičně Naivní divadlo v Liberci. To uvede velice úspěšné představení Jakub a obří broskev, které vzniklo na základě knihy oblíbeného britského autora pro děti Roalda Dahla. K vidění bude také představení o strachu a odvaze, nazvané Bojí se tygři? v podání divadla Drak z Hradce Králové nebo Zlatá husa divadla divadla Buchty a loutky, nastudovaná podle pohádky bratří Grimmů.

Hrát se bude až devět soutěžních představení denně, připomíná dramaturg Naivního divadla Vít Peřina. „Hrajeme tady – ve velkém sále Naivního divadla, ve studiu, hrajeme ještě v menším prostoru, což je klub – malá zkušebna vlastně. Budeme hrát v základní umělecké škole, kde bude představení maďarské Tři prasátka a vlci, v zoologické, v oblastní galerii...“ vypočítává Peřina.

Přijede i pět zahraničních divadel. Jedinečným zážitkem bude The Train Theather z Izraele a představení Cirkus kostek nebo japonské Kakashi-za s unikátním ručním stínovým divadlem a představením Ruce a stíny.

Návštěvníci se mohou také těšit na animované Hvězdné pohádky výtvarníka Pavla Švece, inspirované myšlenkami známého fyzika Stephena Hawkinga. Při příležitosti Mateřinky se v Liberci uskuteční i výstava malířky a ilustrátorky Květy Pacovské, která se zúčastní jejího zahájení.

Spustit audio