Liberec mi pomáhá překonávat milostné debakly, říká Halina Pawlowská

21. březen 2018

Nejznámější a nejčtenější současná česká spisovatelka Halina Pawlowská slaví 21. března narozeniny. Český rozhlas Liberec jí blahopřál po telefonu a zjistil, že k Liberci má velmi vřelý vztah a třeba i to, jak hodnotí nový film Zoufalé ženy dělají zoufalé věci, ke kterému napsala scénář.

Zoufalé ženy dělají zoufalé věci. Tak zní název nového českého filmu, který měl v kinech lednovou premiéru a vznikl podle knihy Haliny Pawlowské. Ta ho hodnotí pozitivně.

„Viděla jsem ho na premiéře a ještě předtím při hrubým střihu. To autora vždycky potěší. Film odpovídá žánru, který měl autor na mysli, to se povedlo,“ říká scénáristka.

Píše Ságu a pátrá po historii rodu

Co právě dělá Halina Pawlowská?

Halina Pawlowská

Prvním jarním hostem naší rubriky byla spisovatelka, moderátorka a herečka Halina Pawlowská.

Momentálně spisovatelka pracuje na nové publikaci, která se bude jmenovat Sága. „Včera jsem dostala smlouvu od vydavatele a docela mě to pobavilo. Říkala jsem si, já bych tak ráda napsala ságu,“ komentuje Pawlowská a pokračuje: „Kdysi mě oslovila Česká televize, abych šla do projektu Tajemství rodu, což bylo vlastně po stopách, po kořenech mých, pátralo se asi až do 15. století, a mě tam hrozně zaujala rodina mé babičky z tatínkovy strany, která žila na území Karpat.“ Osudy a historie města Lvov, kde žila spisovatelčina babička, Halinu Pawlowskou velmi zaujalo. „Zajímal mě osud těch lidí, kteří žili v tomhle městě, a chtěla bych to spojit se současností. Takže šlo hlavně o moji babičku, jak ten rod se dál vyvíjel,“ popisuje.

První láska z Bedřichova

Halina Pawlowská má blízko i k Liberci a Libereckému kraji, k Jizerkám má vztah doslova srdečný. „Jizerské hory mám moc ráda, spojuju si je s mou velkou první láskou. A ten chlapec, kterýho jsem milovala, měl chalupu v Bedřichově,“ vzpomíná spisovatelka a dodává: „Do Liberce jsme jezdili často a tam jsme s mýma kamarádkama trošku řešily krize toho vztahu. Jsme byly ve velkoměstě, tak jsme měly pocit, že jsme se z Jizerek a Bedřichova musely odreagovat v nějaké vinárně, kavárně. Takže já mám k Liberci takovej vztah, jako že mi to město pomáhá překonávat milostné debakly.“

autoři: Alexandr Mitrofanov , Tomáš Beneš
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.