Liberec má dvoumiliardový dluh. Existuje východisko?

27. duben 2012

Co s dluhem Liberce ve výši dvou miliard korun? To dnes a denně řeší současné vedení liberecké radnice. Současní radní sice město nezadlužili, ale o to víc musí řešit, jak do budoucna zajistí chod města.

Občané v důchodovém věku se s velkou pravděpodobnosti splacení obřího dluhu města nedožijí. Eva Kočárková, bývalá ekonomická náměstkyně primátora z let 2002-6, kdy se město nejvíce zadlužilo, byla proti tomu, aby si město půjčovalo. Její sdružení ale tehdy mělo jen čtyři zastupitele, kteří byli hravě přehlasováni těmi, co přáli sportu.

„Byla jsem proti, ale co se stalo. Třicet devět zastupitelů bylo celkem. Takže jestliže to dvacet odsouhlasilo, tak se to udělalo. Taková je zastupitelská demokracie.“ vysvětlovala Eva Kočárková a připomněla, že se město nejvíce zadlužilo výstavbou Tipsport arény, investicemi na stadionu u Nisy a odkoupením vleků a lanovek od společnosti Snowhill, který modernizovala lyžařský areál na Ještědu.

Teď město doslova škrtí tři liberecká divadla, botanickou a zoologickou zahradu i školy. A hledá způsob, jak alespoň trochu z této nepříjemné situace finančně vymanévrovat. Jednou z možností je podle současného ekonomického náměstka primátorky Jiřího Šolce ze sdružení Liberecobčanům priivatizace městských společností.

Opoziční zastupitel za Změnu pro Liberec Jaromír Baxa, který byl tři čtvrtě roku ekonomickým náměstkem primátora Jana Korytáře, jenž byl později odvolán, ale nechce prodávat městské akciovky. Dává přednost spíše změně smluv například s provozovatelem Tipsport arény, aby město mělo něco z jejího zisku, když už se kvůli ní zadlužilo. Je si ale předem vědomý toho, že by to město stálo hodně peněz a možná i soudních tahanic.

Takže si občané Liberce mohou být stále jistí jen jednou věcí - dluh se musí splácet, aby město nepřišlo o zastavený majetek - například o krásné Lidové sady.

Spustit audio