Liberec: Jednání Zemana se zástupci koalice řešení vládní krize nepřinesla

Prezident Miloš Zeman, který je na návštěvě Libereckého kraje, včera večer (10. 5.) narychlo svolal do Liberce schůzku zástupců koaličních stran. Chtěl jim sdělit varianty řešení současné vládní krize. Jednání v hotelu v centru Liberce obklopeném davy lidí trvalo dvě hodiny. Konkrétní výsledky ale nepřineslo.

Káva, kterou nabízeli číšníci z hotelu desítkám lidí čekajícím na výsledky jednání prezidenta se zástupci tří koaličních stran, přišla v chladu blížící se noci vhod. Přišli protestovat proti pomalému řešení vládní krize a požadovali odvolání Andreje Babiše z hnutí ANO z funkce ministra financí. „Jsem tu, protože jsem pobouřený, co se v této zemi může dít, jsem potěšený, že to lidem není jedno,“ řekl jeden z přihlížejících Petr Mos.

Rozhodně jsme se shodli na tom – jak hnutí ANO, KDU-ČSL, tak pan prezident – že předčasné volby nejsou prioritním řešením. Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Po dvou hodinách jednání Miloše Zemana, Andreje Babiše, místopředsedy vlády, lidovce Pavla Bělobrádka a minisitra vnitra Milana Chovance z ČSSD se demonstranti dozvěděli, že schůzka řešení vládní krize nepřinesla. Sociální demokracie trvá podle Chovance na tom, že problém je na straně ANO. „Informoval jsem o tom, že sociální demokracie trvá na odvolání pana Babiše, čekáme na návrh na nového ministra financí ze strany hnutí ANO, pan prezident nám sdělil nějaké své postoje, informaci předám panu premiérovi a politickému grémiu sociální demokracie,“ řekl Milan Chovanec (ČSSD).

Schůzka podle Bělobrádka přinesla jedinou shodu. „Rozhodně jsme se shodli na tom – jak hnutí ANO, KDU-ČSL, tak pan prezident – že předčasné volby nejsou prioritním řešením,“ uvedl Bělobrádek (KDU-ČSL).

Pavel Bělobrádek

Koaliční smlouvu zatím žádná ze stran vypověděla. Andrej Babiš, se bezprostředně po schůzce k výsledkům jednání nevyjádřil. Později Novinkám.cz řekl, že jedna z variant navržených prezidentem je vláda bez něj a současně bez premiéra Bohuslava Sobotky. ANO je podle něj připraveno o tom jednat. Milan Chovanec to ale odmítá: „Pan premiér Sobotka je premiérem České republiky a na tom by se nemělo nic měnit.“ Podle Chovance a Bělobrádka se řešení vládní krize odkládá až po návratu Miloše Zemana z Číny.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio