Libercem jezdila Tichá tramvaj. Na základy znakového jazyka cestujícím často stačila jedna zastávka

Už třetím rokem jezdila Libercem takzvaná Tichá tramvaj. Dobrovolníci z řad neslyšících či nedoslýchavých v ní běžným cestujícím poskytli rychlokurz znakového jazyka a věnovali jim i slovníček se základními pojmy.

Libercem jezdila Tichá tramvaj. Cestující se v ní učili základům znakového jazyka

Speciální tramvaj jezdila mezi Hanychovem a Lidovými sady během pátečního dopoledne, jízdné bylo zdarma. Vypravil ji liberecký dopravní podnik společně s neziskovou organizací Tichý svět, aby tak veřejnosti přiblížili problémy neslyšících.

Libercem jezdila Tichá tramvaj. Cestující se v ní učili základům znakového jazyka

„Toto postižení není na první pohled viditelné, proto je trošičku opomíjené. Touto akcí chceme ukázat, že neslyšící jsou mezi námi, a že se jich nemusíme bát a můžeme s nimi komunikovat. I když třeba neumíme znakový jazyk, ale určitě se se cesta najde, když chceme,“ uvedla Petra Bobková z pořádající organizace Tichý svět.

„My jsme chtěli našim cestujícím i široké veřejnosti přiblížit, jak stačí málo, abychom nahlédli do světa neslyšících. Ukazujeme, že stačí jedna zastávka, abychom se naučili pozdravit, poděkovat, říci své jméno, taková ta základní slovíčka,“ doplnila ji mluvčí libereckého dopravního podniku Martina Poršová.

Libercem jezdila Tichá tramvaj. Cestující se v ní učili základům znakového jazyka

Kromě základů znakového jazyka a slovníčku pojmů dostali cestující od dobrovolníků Tichého světa ještě jeden dárek. A to špunty do uší, aby si tak sami mohli vyzkoušet, jaká je jízda tramvají bez okolních zvuků a ruchů. 

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio

Související