Druhá liberecká znakokniha je plná poetiky. Potěšit může neslyšící po celém Česku

13. prosinec 2018

Krajská vědecká knihovna v Liberci pokřtila v pořadí už druhou unikátní znakoknihu pro neslyšící. Zatímco vloni nechali knihovníci do znakového jazyka převést knihu Lucie Seifertové Český ráj a jeho tajemství, letos připravovali půl roku dílo spisovatele a ilustrátora Pavla Čecha s názvem O zahradě.  

Ve webové aplikaci neslyšící uvidí znakujícího překladatele přímo na pozadí konkrétních ilustrací a textů knihy.

Na výběru další knihy se shodli

„Loňská znakokniha Lucie Seifertové měla velký ohlas u neslyšících, a tak jsme si řekli, že budeme pokračovat dál,“ říká ředitelka liberecké knihovny Blanka Konvalinková. Že vyberou knihu Pavla Čecha O zahradě, se podle Konvalinkové shodl celý tým.

Logo

Vytvoření webové aplikace včetně tlumočení a videonahrávek stojí zhruba 80 000 korun. „Peníze jsme měli od soukromých dárců, z ministerstva kultury a podpořilo nás i město Liberec,“ popisuje Konvalinková.

Unikátní znakokniha – „vynález“ liberecké knihovny

Znakokniha liberecké knihovny je jedinečná (repro foto)

Krajská vědecká knihovna v Liberci zpřístupnila knihu Lucie Seifertové Český ráj a jeho tajemství neslyšícím. Vytvořila totiž webovou aplikaci, která kromě textu a ilustrací obsahuje i 90 videozáznamů 3 znakujících tlumočníků. 

Tvůrčí překlad

Přestože má letošní kniha méně textu než ta loňská, její vznik byl o něco složitější. Na překladech do znakového jazyka se podíleli Lucie Sedláčková Půlpánová a Karel Redlich: „Je to charakterem knížky, která je více poetická, proto je potřeba k překladu z češtiny do znakového jazyka přistupovat tvůrčím způsobem. Byla to příjemná práce.“

Odkaz na obě znakoknihy – Český ráj a jeho tajemství a O zahradě – najdete a webu liberecké Krajské vědecké knihovny nebo na stránkách znakokniha.cz.

autor: Lucie Fürstová

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.