Letní provoz lanovky na Lysou horu by pomohl obyvatelům, ochranáři jsou proti

27. březen 2014

Krkonošské město Rokytnice nad Jizerou má za sebou špatnou zimní sezonu. V provozu byla pouze třetina skiareálu, přijelo méně návštěvníků a spousta lidí přišla o práci. Pomoci by jim mohl letní provoz lanovky na Lysou horu v Krkonoších. Do města by podle tamní radnice jezdili turisté i v létě a místní lidé by měli i mimo lyžařskou sezonu práci. Ochránci přírody ale nechtějí turisty na vrchol hory pustit.

Řada lidí zůstala v Rokytnici nad Jizerou bez práce v momentě, kdy ve městě zkrachoval textilní průmysl. Místní provozovatele zachraňovala dobrá lyžařská sezóna, na kterou ale letos marně čekali. V létě by jim mohl pomoci provoz lanovky, který by podle města přilákal více turistů.

Provoz letní lanovky podporuje i starosta Rokytnice nad Jizerou Petr Matyáš z hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

„Tahle aktivita je kvůli tomu, aby se tady chod ekonomicky uživil i v létě. Jak je vidět i na letošní sezoně, která je špatná, nelze spoléhat pouze na tři měsíce," upozorňuje Matyáš.

S jeho slovy souhlasí i šéf Spartaku Rokytnice Jiří Krtička, který lanovku provozuje. „Kdybychom jeli na Lysou horu, což je východisko na pěší túry po západních Krkonoších k pramenům Labe, tak by to rozhodně mělo vliv na život dole ve městě. Tady lidé žijí víceméně z turistiky,“ podotýká Krtička.

Provozu lanovky stojí v cestě tundra, tokaniště a tetřívek obecný

Správa Krkonošského národního parku je ale proti letnímu provozu lanovky. Ochranář Radek Drahný vysvětluje proč.

„Právě na vrcholu Lysé hory jsou jedinečné pozůstatky arktoalpinské tundry, tokaniště a místo, kde žije tetřívek obecný," vyjmenovává Drahný.

Ochranář také připomíná 90. léta, kdy KRNAP povoloval stavbu lanovky. „Předchozí vedení se zavázala k tomu, že budeme-li souhlasit se zimním provozem, tak oni nebudou chtít provoz letní," dodává Drahný.

Logo

Obě strany sporu se dohodly, že si každá nechá vypracovat odborný posudek. Starosta Petr Matyáš komentuje ten městský.

„V posudku vyšla jako nejvhodnější varianta zachovat zařízení ve stávající délce, pouze s lehkými úpravami obnovit cestu vrcholovou, která tam je a byla využívaná při stavbě lanovky," konstatuje Matyáš.

Posudek KRNAPu ale navrhuje vybudovat mezistanice lanovky o několik stovek metrů níž. Takový postup by sice stál spoustu peněz, ale podle Drahného nemohou pustit na vrchol hory do nejpřísněji chráněné zóny tisíce turistů.

„Před dvaceti, třiceti, padesáti lety byli jiní turisté než dnes. Měli respekt k přírodě a věděli, jak se v ní mají chovat," říká Drahný.

Rokytničtí ale plán nevzdávají a chtějí jít s oběma posudky i s peticí, kterou před časem tamní obyvatelé sepsali, za novým ministrem životního prostředí.

autoři: Ivana Bernáthová , ako
Spustit audio