Lékař, který pomohl vymýtit nebezpečný virus pravých neštovic, je z Liberce

29. listopad 2017

Liberecký epidemiolog Vladimír Zikmund je letošním laureátem Pocty hejtmana. Cenu získal za celoživotní úsilí v oblasti vědy, výzkumu a lékařství. Doktor Zikmund byl téměř 30 let přednostou oboru epidemiologie na Krajské hygienické stanici v Liberci. Nejvíc práce ale odvedl v zahraničí, například v Africe, tam pomáhal pomocí očkování vymýtit pravé neštovice.

„Zaujaly mě přednášky našeho nejlepšího epidemiologa, profesora Rašky. Prostředí, jeho vyprávění mě tak zaujalo, že jsem si řekl, to bude můj obor,“ vzpomíná Zikmund.

„Každého lékaře na konci života, zejména pokud to má takové výsledky, jako naše práce měla, musí takové ocenění potěšit.“
Vladimír Zikmund

„Hodně jsem se zajímal o dobrodružství, což předurčilo mou dráhu, i když jako lékař jsem tušil, že se ven nedostanu, protože mé smýšlení bylo antikomunistické,“ popisuje a pokračuje: „Teprve, když se ukázalo, že dělám obor, kterému chybějí lékaři, byl jsem dobrý.“ Doktora Zikmunda vyslali za prací do různých koutů světa – do Asie, Afriky nebo Indie, kde bojoval nejen proti pravým neštovicím, ale i proti AIDS. „Strach jsem neměl. Lékaři v mém oboru ho nemají, je to spíš pobídka k práci,“ říká. Celý příběh si můžete poslechnout z přiloženého záznamu.

Asi nejvíc práce odvedl doktor Zikmund v Africe, kde pomáhal vymýtit pravé neštovice (repro foto)
autor: Lucie Fürstová | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio

Související