Lanovka na Ještěd po státním svátku dvanáct dnů nepojede

20. říjen 2018

Kabinová lanovka na Ještěd v Liberci nebude kvůli pravidelné revizi po státním svátku 28. října dvanáct dnů v provozu.

„Odstávka začne 29. října a potrvá do 9. listopadu,“ uvedla v tiskové zprávě regionální mluvčí Českých drah Gabriela Novotná. Státní dopravce lanovku provozuje.

Ještědská lanovka patří mezi nejstarší klasické lanové dráhy. Na náklady tehdejších Československých státních drah ji vybudovala chrudimská firma František Wiesner. V provozu je od léta 1933, revize se dělají dvakrát do roka, na jaře a na podzim. „Pokud se neobjeví něco nepředvídatelného, čeká nás rutinní odstávka,“ řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

Za pomoci jeřábu se sundá jedna ze dvou přepravních kabin, která pojme až 35 cestujících. Údržbáři pak za pomoci defektoskopie zkontrolují čepy a lana. „Potom zkrátíme tažné a přítažné lano a uděláme nové lité koncovky,“ uvedl Štěpán. Po opětovném zavěšení kabiny podle něj ještě provedou některé zkoušky, například brzdové a se zátěží. Znovu se lanovka rozjede v sobotu 10. listopadu.

Kabinovou lanovku využívají především domácí turisté a hosté z Německa a Polska. Z vrcholu hory se jim otevře pohled na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Český ráj a České středohoří.

Na vrchol hory jede lanovka čtyři minuty a drží ji lano o průměru pět centimetrů. Délka trati je 1 188 metrů. V nejvyšším bodě se lanovka dostává 30 metrů nad zem. Loni lanovka vyvezla na vrchol Ještědu 287 500 cestujících, letošní sezona se podle Štěpána zatím vyvíjí obdobně. „Je to srovnatelné, nahrává tomu i počasí,“ dodal.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související