Skiareál Ještěd: Novou sjezdovku i modernizaci lanovek plánuje slovenská společnost

Slovenská společnost Tatry Mountain Resorts chce do rozvoje lyžařského areálu Ještěd v Liberci investovat přes 670 milionů korun. Plánuje postavit novou páteřní sjezdovku Skalka, dvě modré tratě a další sjezdovky rozšířit. Chce taky zmodernizovat lanovky, restaurace nebo vybudovat atrakce pro letní sezónu. Areál patří městu Liberec. Se slovenským investorem jedná o pronájmu na 25 let.

Firma Tatry Mountain Resorts své plány představila na veřejném projednání. Podle Čeňka Jílka v současné době Ještěd nesplňuje podmínky moderního lyžařského střediska. „Při nárůstu lyžařů jim v podstatě není co nabídnout, protože sjezdovky jsou velmi úzké, je jich málo a jejich plocha a aktuální kapacita zasněžování absolutně neodpovídá přepravní kapacitě,“ říká Jílek.

Jedna velká akce by o 500 procent pozdvihla a zkvalitnila celý areál, protože by tam konečně byla jedna široká a kvalitní sjezdovka. Čeněk Jílek, Tatry Mountain Resorts

Pokud se dohodne o dlouhodobém pronájmu areálu s městem Liberec, chce v první řadě investovat do vybudování nové páteřní sjezdovky Skalka. „Rozšíření černé sjezdovky číslo tři a vybudování propojení od visuté lanovky k P1. Jedna velká akce by najednou o pět set procent pozdvihla a zkvalitnila celý skiareál, protože by tam konečně byla jedna široká a kvalitní sjezdovka,“ pokračuje Jílek.

Podle předsedy dozorčí rady Tatry Mountain Resorts Igora Rattaje chce společnost investovat do nových lanovek a plánuje i šestisedačku. Sjezdovky by měly sloužit i pro večerní lyžování. Vylepšit se musí i zasněžování. Většina investic je ale závislá na změně územního plánu. „Převezmeme dluhy a obáváme se změny územního plánu. Potřebujeme udělat změny plánu a tam potřebujeme podporu města, abychom mluvili stejnou řečí.“

Ještěd v zimě

„Důležitá část – změna územního plánu je, tu mohou realizovat a v průběhu několika let realizace můžou připravovat další. Myslím si, že do toho půjdou, mají zkušenosti už ze Špindlerova Mlýna,“ dodává primátor města Liberce Tibor Batthyany z hnutí ANO. Očekává, že zastupitelstvo se pronájmem areálu na Ještědu bude zabývat v lednu příštího roku. Smlouvu by pak město mohlo s investorem podepsat v květnu.

autor: Eva Malá
Spustit audio