Lanovka na Ještěd nejezdí, dostala zásah bleskem

7. červenec 2012

Klidnější noc, než byla ta čtvrteční, mají za sebou hasiči v Libereckém kraji.Odstraňovali čtyři spadlé stromy a na pěti místech čerpali vodu. Provoz se zatím nepovedlo obnovit na kabinové lanovce na Ještěd, do které ve čtvrtek uhodil blesk.

Spadlé stromy odstraňovali hasiči na Jablonecku, v Liberci a Turnově. Déšť podmáčel násep u silnice první třídy č.14 na Jablonec a hlína zavalila jeden pruh Tanvaldské ulice. Spadlý strom ráno na více než hodinu znovu zastavil provoz na železniční trati mezi Lomnicí nad Popelkou a Starou Pakou.

Na Semilsku stále platí kalamitní stav vyhlášený v pátek energetiky. Podle mluvčí ČEZu Šárky Beránkové se ale technikům povedlo situaci stabilizovat a bez proudu zůstávají už jen desítky domácností.

Kabinová lanovka na Ještěd nejezdí. Dostala zásah bleskem při čtvrteční bouřce, a přestože ještě včera po poledni přepravovala turisty, nakonec se kvůli poruše na elektrickém napájení zastavila úplně. Některé součásti jsou tak poškozené, že je budou muset technici vyměnit. Kdy se provoz povede obnovit, není jasné.

Lidé, kteří se chtějí vydat na Ještěd, mohou použít lanovku Skalka. Její nástupní stanice je 200 metrů nad nástupištěm kabinové lanovky.

Spustit audio