Kvůli stávce bylo v Libereckém kraji uzavřeno 38 škol

6. listopad 2019 16:02

Učitelé se tak snaží upozornit na svou nespokojenost s růstem mezd. Například pedagogové v Liberci volají po celé nové koncepci českého školství.

Liberecká škola Na Výběžku se ke stávce připojila jen částečně

Do stávky školských odborů kvůli platům se ve středu 6. listopadu v Libereckém kraji zapojilo nějakou formou 136 škol z bezmála 500 mateřských, základních a středních škol, které v kraji jsou. Uzavřených škol bylo 38. Dalších 98 škol provoz omezilo nebo se zapojila jen menší část pedagogů. Informace jsou z republikového sekretariátu školských odborů.

Ke stávce se z 57 škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem připojilo minimum. Náměstek hejtmana Petr Tulpa ze Starostů pro Liberecký kraj pro ČTK uvedl: „Osm z nich se do stávky zapojilo - tři školy byly zcela uzavřené, na pěti částečně omezili výuku nebo se ke stávce přihlásili jinou formou. Ostatní se nezapojili vůbec." Odbory vyhlásily kvůli nespokojenosti s tím, že se platový tarif nezvýší o deset, ale jen o osm procent; s tím hejtmanův náměstek Tulpa vnitřně nesouhlasí: „Jako bývalý ředitel vím, že je občas dobré aktivnější kolegy a kolegyně odměnit za jejich práci, než plošně přidat všem," dodal.

Například na Základní škole Na Výběžku v Liberci se celý pedagogický sbor rozhodl připojit k celostátní stávce za vyšší mzdy, ale učitelé zároveň nechtěli způsobit problémy rodičům. Pro první stupeň proto nabídli náhradní program a první dvě vyučovací hodiny si děti pod dozorem pedagogů hrály. Později se k nim připojili i žáci druhého stupně a od třetí hodiny se už normálně učilo. Podívat se tam byla naše redaktorka Šárka Škapiková, poslechněte si její reportáž.

autoři: Šárka Škapiková , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související