Kvůli povodňové výstraze byli hasiči v pohotovosti

4. červenec 2011

Kvůli výstraze meteorologů, kteří varovali před extrémními dešti, měli hasiči na Liberecku po celý víkend pohotovost. Předem si připravili až tisíc pytlů s pískem, průběžně měřili hladiny řek a potoků a kontrolovali břehy.

Na Frýdlantsku, které loni zasáhly katastrofální povodně, pomáhali hasičům taky místní obyvatelé. „My si tady hlídáme naši Olešku. zatím se voda nepřehoupla přes základní míru, takže si myslím, že to bude v pořádku,“ řekla naší reportérce mladá dívka, která spolu s kamarádkou sledovala nejen řeku, ale i webovou stránku hydrometeorologického ústavu.

V nedalekém Frýdlantu měli hasiči připraveny pytle s pískem a sami průběžně monitorovali řeku Smědou. Automatický vodočet tam po loňských povodních totiž stále nefunguje. „Tady je velký odvodňovací kanál, který stahuje vodu z rybníka. Měli jsme obavu, aby se to tady při přívalovém dešti nevylilo a nezaplavilo okolí ,“ konstatuje frýdlantský starosta Dan Ramzer, který požádal všechny občany a firmy, aby odstranili z břehů vše, co by mohlo případné větší vodě překážet.

Víkendové počasí mělo nakonec mírnější průběh, než ukazovaly původní meteorologické modely a k extrémním srážkám v Libereckém kraji nedošlo. Hasiči tak nikde nezasahovali, někteří lidé ale chtěli informace. Po loňských katastrofálních záplavách se totiž řada z nich bojí, že by se povodně mohly opakovat.

Spustit audio