Kvůli Jáchymovi z Hradce na Štěpána do ledové vody?

26. prosinec 2019

V Lesním koupališti v Liberci se ve čtvrtek 26. prosince koupali otužilci. V chladné vodě si na Štěpána zaplavali už potřetí. Tradici založil Jiří Bartoloměj Sturz z libereckého Divadla F. X. Šaldy. Memoriálu Jáchyma z Hradce se každoročně účastní desítky plavců.

Jak teplá asi může být 26. prosince voda v Lesním koupališti v Liberci, na vlastní kůži už potřetí vyzkoušeli otužilci. Pokračují tak v tradici Svatoštěpánského otužování - Memoriálu Jáchyma z Hradce. Proč nese memoriál jméno předního českého feudála 16. století Jáchyma z Hradce, který ale s Libercem neměl nic společného, se na místo činu vydala zjistit redaktorka Eva Malá. Poslechněte si, co zjistila, podívejte se na video z místa, prohlédněte si fotky. A pak si dejte třeba horký čaj s citronem.

Léta Páně 1565, 12. prosince vyjel pan Jáchym z Hradce, nejvyšší kancléř Království českého, rytíř Zlatého rouna a tajný rada císaře Maxmiliána II. z Vídně do Prahy. Snad chtěl jet přes Jindřichův Hradec, kde na něho pokaždé čekala jeho paní Anna, která v době Jáchymovy nepřítomnosti hospodařila na rozsáhlých panstvích. Před panem Jáchymem jelo šest jezdců. Když vjeli na dřevěný Vlčí most za Vídní, tento se prolomil a všichni i s Jáchymem z Hradce utonuli, kromě jednoho pážete z rodu Vrchotických a kočího vozu.

Zdroj: Wikipedie (Paměti Viléma Slavaty z Chlumu a Košumberka)

autoři: Eva Malá , Pavel Kudrna , reČRoL

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.