Kuskus s rýží

Neodcházejte – maso tam bude také! Tedy aspoň kousek anglické slaniny.

Suroviny:
rýže
kuskus
anglická slanina
cibule
olej
sůl
na ozdobu kapie

Postup:

1. Množství řídíme podle počtu strávníků, rýže a kuskus by měly být půl na půl. Můžeme tak i využít zbylou rýži od předchozího dne a dodělat jen kuskus nebo naopak.

2. Kuskus připravíme podle návodu – základní postup: šálek kuskusu zalijeme dvěma šálky vody, osolíme, zakápneme olejem, přiklopíme a uvedeme do varu, hned pak oheň stáhneme a po chvíli zcela vypneme a pod utěrkou necháme kuskus dojít. Zhruba za 10 minut se tekutina vstřebá a kuskus jen nakypříme vidličkou.

3. Rýže – podobná příprava, šálek rýže zalijeme dvěma šálky vody, osolíme, kápneme oleje, uvedeme do varu, oheň stáhneme na minimum, chvíli necháme pod pokličkou dusit, pak oheň vypneme, pokličku zakryjeme utěrkou a necháme dojít. Trvá to o něco déle, než u kuskusu – cca 20 minut.

4. Na kostičky nakrájenou anglickou slaninu rozpečeme na pánvi, je-li slanina příliš libová, přidáme trochu oleje. Na tom pak osmahneme nakrájenou cibuli.

5. Kuskus a rýži promícháme, dáme na teplý talíř, navrch dáme slaninu s cibulí a obložíme třeba kapií.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.