KRNAP má mít čtyři zóny místo tří. Nové rozdělení schválila Rada národního parku

Rada Krkonošského národního parku (KRNAP) schválila návrh nových zón. Ten teď Ministerstvo životního prostředí pošle ke standardnímu připomínkování, poté ho vydá jako vyhlášku. Nové rozdělení národního parku určí režim ochrany přírody v jednotlivých částech Krkonoš na dalších 15 let. Platit by mohlo  od počátku roku 2020.

Radu Krkonošského národního parku tvoří zástupci obcí, vědců, horské služby či firem. Pro návrh hlasovalo 39, proti bylo deset členů. Pondělnímu zasedání rady předcházela jednání, na kterých subjekty působící v národním parku návrh připomínkovaly.

Správa KRNAP akceptovala 53 ze 125 připomínek, které se jí sešly k novému rozdělení území parku. Dvaatřicet připomínek podle Správy KRNAP nebylo možné akceptovat, u 19 vysvětlila způsob, jakým je připomínka už v návrhu řešena, a 21 předložených připomínek nesouviselo s návrhem nových zón.

Důvodem ke změně zón parku je novela zákona o ochraně přírody a krajiny, která vstoupila v účinnost v červnu 2017 a týká se i zón.

Čtyři nové zóny

Tři dosud číslované zóny odstupňované podle přísnosti ochrany přírody či pravidel péče s vyhlášením nových zón zaniknou. Vzniknou čtyři nové zóny, které ale nebudou řešit regulace a pravidla pro činnosti v národním parku. Ty určí přímo zákon.

Návštěvnost parku bude regulovat nově vymezené klidové území, které bude podle potřeby zasahovat i do zón s nižším stupněm kvality ekosystémů. V klidovém území bude možný pohyb jen po značených trasách, tak jako tomu je v nynější první zóně. Klidové území by mělo být asi o 1100 hektarů větší než první zóna. Klidová území bude ministerstvo podle vedení parku vyhlašovat opatřením obecné povahy.

Přírodní zóna

Přírodní zóna, do které spadají nejcennější ekosystémy Krkonoš, jako je například arkto-alpinská tundra, bude mít rozlohu 7327,6 hektaru, což je 20,2 procenta rozlohy národního parku. Na přírodní zónu bude navazovat „zóna přírodě blízká“, která zahrnuje člověkem částečně pozměněné ekosystémy.

Ještě o stupeň níže v kvalitě ekosystémů je nově navrhovaná zóna soustředěné péče o přírodu, ta má rozlohu 8106,8 hektaru, což je 22,3 procenta území KRNAP. Zóna soustředěné péče o přírodu, která zahrnuje například louky, zabírá s rozlohou 20.702,3 hektaru 57 procent území.

Zóna kulturní krajina bude nejmenší a budou do ní patřit některé části obcí v národním parku. Bude mít rozlohu 183,7 hektaru a půl procenta území KRNAP. Omezení pohybu lidí není spojeno s novou zonací, ale s vymezením takzvaného klidového území.

autor: mib | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související