Křišťálový betlém v železnobrodském muzeu patří mezi nejmladší

Výstava s názvem „Betlémy - skleněné i jiné železnobrodské betlémy" je k vidění do 8. ledna v Městské galerii Vlastimila Rady v Železném Brodě.

Přestože už je po Vánocích, Železný Brod je plný Ježíšků. V tamní Městské galerii v budově radnice najdete desítky Ježíšků v jesličkách z nejrůznějších materiálů. Nechybí provedení klasická, ale také moderní a velmi neotřelá. Na betlém vyřezaný z lipového dřeva upozorňuje kurátorka výstavy Lucie Chvalinová. „Od roku 2005 se každoročně rozroste o osm až deset figurek,“ říká a upozorňuje na dva pohyblivé betlémy vyrobené ze stavebnice Merkur a poháněné motorkem z grilu.

V Železném Brodě jsou k vidění betlémy do 8. ledna.

Na osmačtyřicet betlémů v Městské galerii je papírových a mezi nimi Železnobrodský s tamním náměstím a kostelem. Návštěvníci se můžou potěšit i betlémy z perníku, keramiky nebo ze šustí, jehož figurky jsou umístněné v pekáči s mechem. „Betlém z moduritu je od pana Šulce. Začal ho vyrábět 1. prosince 1971, každý den vyrobil jednu figurku a na Štědrý den dokončil poslední,“ vzpomíná kurátorka. Nejnovější je podle ní křišťálový betlém z roku 2013.

Výstavu si návštěvníci můžou prohlédnout od úterý do neděle od 13:00 do 16:00 hodin, a to až do 8. ledna 2017.

autor: sas
Spustit audio