Králíkáři a slepičáři hrají v Holicích prim. Holubářské tradici odzvonilo

2. říjen 2025

Chovatelé v Holicích na Pardubicku patří k nejuznávanějším v republice. Každoročně se tam konají celorepublikové chovatelské výstavy.

Mnoho let tam drží tradici šlechtění králíků a zkvalitňování plemen králíků. Tamní šlechtitelé jsou mistry Evropy. Šlechtění je skutečná věda. Přímo v Holicích sídlí celorepublikové vedení chovatelů masných plemen králíků.

Siamský velký modrý králík

Chovatel Pavel Syrůček chová siamského modrého od roku 1997. Je Mistrem střední Evropy ve šlechtění tohoto plemene. Jedná se o masné plemeno, které je podle něj velmi vděčné. Vyznačuje se dobrou plodností a krásnými přírůstky.

„Tohle plemeno vyšlechtila skupina Čechů – Řídký, Krejčová a Veselý. Vzniklo v roce 1992, jedná se tedy o poměrně mladé plemeno. Barevný ráz tohoto králíka je úplně stejný jako u siamské kočky. Ale pokoušíme se stále o nové barevné rázy, takže to vypadá, že mám v králíkárně tři různé druhy králíků,“ vysvětluje Pavel Syrůček.

Siamský velký modrý králík na výstavě

Holubářský spolek s více než stoletou tradicí

Chovatelská organizace byla v Holicích založena v roce 1921 jako holubářský spolek. Později byl tento spolek uznán jako řádná organizace Českého svazu chovatelů.

Holičtí chovatelé holubů byli v Holicích jedničkou. Ale teď už o jejich chov není takový zájem. Převládají králíkáři a drůbežáři.

„Já když jsem začínal v 60. letech, tak byly na každé druhé střeše holubi. Dneska už nejsou moc vidět,“ říká holický předseda odborů holubů Jaromír Kropáček. Sám chová plemeno česká bagdeta a anglický kariér. Jedná se o okrasno-užitkové holuby.

„Česká bagdeta byla vyšlechtěna ve východních Čechách. Je to holub bradavičnatý. Má hodně barevných rázů. U holubů se šlechtí hlava, zobák, obočnice, oko a postava. Každé plemeno má vzorník a ten se musí dodržovat. Ten vzorník navrhují kluby a podle toho se pak holubi posuzují,“ vysvětluje Kropáček.

Poslechněte si v reportáži našeho Hobby magazínu.

Spustit audio

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu