Krajské volby v číslech: 19 stran a hnutí. Přes 700 kandidátů, nejstaršímu je 86 let

7. říjen 2016

Úderem 14. hodiny se dnes 7. října otevřou dveře všech volebních místností v zemi. Volči si budou vybírat své krajské zastupitele a ve třetině volebních obvodů i senátory. V Liberecké kraji volí lidé pětačtyřicetičlenné krajské zastupitelstvo a ve volebním obvodu č. 34 Liberec vybírají v prvním kole i senátora.

O místa v krajském zastupitelstvu se v Libereckém kraji uchází celkem 19 stran a hnutí.

„Do zastupitelstva kraje máme v současné chvíli 705 platných kandidátů, jeden kandidát odstoupil. Do senátu se volí jedno křeslo a máme devět kandidátů,“ rekapituluje Dagmar Dvořáková, ředitelka krajské správy Českého statistického úřadu.

Pro volby do krajského zastupitelstva budou voliči vkládat svůj hlasovací lístek do šedé obálky. Ve volebním obvodu č. 34 Liberec dostanou lidé od volební komise ještě žlutou obálku pro senátní volby. Do ní pak vloží svůj hlas pro vybraného senátora.

Nejstarší kandidát? Žena ve věku 86 let

„Do krajských zastupitelstev kandiduje 467 mužů a 238 žen. Průměrný věk kandidáta je 47,4 let. Nejstarší kandidát je žena, je jí 86 let a nejmladší kandidát je muž, kterému je 18 let,“ doplňuje Dvořáková informace o kandidátech.

Připraveno je celkem 581 volebních okrsků, o tři méně než před čtyřmi lety. Volební místnosti jsou otevřené od dnešní 14. hodiny až do 22 hodin. Volit lze taky zítra – v sobotu 8. října od 8 do 14 hodin.

Spustit audio