Kraj chce, aby jezdil přímý vlak z Liberce do Prahy

18. únor 2018

O přímé vlakové spojení mezi Prahou a Libercem usiluje Liberecký kraj. Přímé rychlíky ministerstvo dopravy už léta neobjednává. Kraj našel v jízdním řádu prostor pro dva takové spoje.

V současné době objednává ministerstvo jen rychlíky z Prahy do Tanvaldu a z Pardubic na Liberec. Cestující tak musí v Turnově přestoupit. Cesta vlakem z Liberce do hlavního města trvá až dvě a půl hodiny a nemůže konkurovat rychlosti autobusu. O zajištění přímých rychlíků Liberecký kraj s ministerstvem vyjednává už déle než rok. Zatím ale neúspěšně, řekl náměstek hejtmana Marek Pieter ze Starostů pro Liberecký kraj.

Podle tiskové mluvčí ministerstva dopravy Lenky Rezkové vlakový spoj není v dopravním plánu a na trase z Liberce do Prahy chybí odpovídající infrastruktura. Doba jízdy by tak nebyla konkurenceschopná. Navíc ministerstvo připravuje modernizaci spojení Praha - Mladá Boleslav - Liberec. Jízdní doba z centra Prahy do Liberce by tak neměla překročit sto minut. Výsledky studie bude ministerstvo mít letos na jaře.

Zvažuje se stavba nové trati z Polska do Prahy. Jestli povede přes Liberec, není jisté. Ve hře jsou dvě varianty. Jedna vede do Polska přes Hradec Králové, druhá přes Liberec. A Liberecký kraj stojí o to, aby zvítězila právě ta druhá varianta. Podle náměstka hejtmana Marka Pietera by byla levnější a obsloužila by víc lidí.

Pokud se ministerstvo dopravy přikloní k variantě, kdy by vlak jel z Varšavy přes Vratislav do Liberce a Prahy, mohly by rychlostním koridorem jezdit vlaky rychlostí 250 až 300 km/h. Cesta z Prahy do Liberce by se tak zkrátila na pouhých třicet minut. 

autor: Eva Malá
Spustit audio

Související