O platbu kartou přímo ve vlacích mají cestující zájem. České dráhy budou službu rozšiřovat

25. červenec 2017

Cestující po celé České republice budou mít možnost zaplatit za jízdenku kartou přímo ve vlaku. Novou službu zkouší České dráhy od loňského roku. Jednadvacet mobilních terminálů je rozdělených v Břeclavi, Chebu a nejvíc jich testují v Olomouci. O platby kartou je zájem, a tak budou České dráhy službu dále rozšiřovat.

Lidé novou variantu placení jízdenek vítají. „Ještě to moc v podvědomí není, ale když jim to nabídnu, tak jsou za tu možnost většinou rádi,“ říká průvodčí Marcel Čáslavský cestou z Olomouce do Štěpánova.

„Nerad nosím u sebe hotovost. Když spěchám na vlak a nestihnu si koupit lístek, tak je určitě výhoda mít možnost zaplatit ve vlaku kartou,“ pochvaluje si na olomouckém nádraží jeden z cestujících Robin Byrtus.

České dráhy ale podle mluvčí Moniky Bezuchové testují platební terminály jen na vybraných spojích. „Například mezi Prostějovem a Červenkou, nebo Olomoucí a Opavou,“ upřesnila mluvčí.

V následujících měsících platební termínálů přibude

Od začátku roku 2016 do letošního července prošlo přes mobilní terminály ve vlacích na Olomoucku téměř dva tisíce plateb. Dráhy je proto budou rozšiřovat i na další spoje.

„Konkrétně na tratích, kde jezdí vlaky SuperCity, na Railjety, EuroCity, InterCity a vlaky vyšší kvality,“ uvedla Bezuchová.

Po celé republice přibude během několika měsíců dalších 380 terminálů.

autor: sol
Spustit audio