Spolek Amelie je tu pro každého, koho zaskočila onkologická nemoc

2. březen 2022

Spolek Amelie poskytuje pomoc onkologickým pacientům i osobám v jejich blízkém okolí. Nabízí také možnost bezplatné péče odborníků i laiků s podobnými zkušenostmi v překonávání vážné nemoci.

Kromě toho poskytuje také neutrální půdu, kde se může kdokoli, i anonymně, věnovat sám sobě způsobem, který si zvolí. „Nemoc zcela změní náš život a zasáhne všechny v našem okolí. Prvním krokem k přijetí nové situace může být rozhovor s někým, kdo je připraven naslouchat. V každé situaci se můžeme rozhodnout a změnit tak svůj život. V tom je naše šance,“ to jsou slova spolku Amelie, která zahřejí na duši pacienty s onkologickým onemocněním.

Proč právě název Amélie? Jak konkrétně vypadá pomoc onkologickým pacientům? Kde všude najdeme pobočky spolku? Nejen o tom byl rozhovor s ředitelkou spolku Amelie Michaelou Čadkovou Svejkovskou.

autoři: David Forst , nkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.