Korupční kauzu, ve které je obžalován i Půta, dnes řeší soud v Liberci

22. květen 2018 10:50

AKTUALIZUJEME. Liberecký soud dnes 22. května na neveřejném zasedání projednává korupční kauzu, v níž je obžalován i liberecký hejtman Martin Půta (SLK).

Kauzu lékaře Bartáka potřetí projednával liberecký soud

03649413.jpeg

Před libereckým soudem se z přípravy tří vražd a z vydírání opět zpovídal lékař Jaroslav Barták. Loni mu soud uložil trest osmi let vězení. Nejvyšší soud ale vyhověl jeho dovolání a vrátil případ k opětovnému projednání do Liberce.

Senát Krajského soudu v Liberci dnes začal předběžně projednávat obžalobu v korupční kauze, v níž je stíhán i hejtman Libereckého kraje Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj. Státní zástupce v případu obžaloval celkem 13 lidí a čtyři firmy, mezi nimi je i hejtman Martin Půta. Jednání soudu je neveřejné. Podrobnosti zjišťuje redaktorka Eva Malá.

Kauza se týká dvou projektů, které se ucházely o evropskou dotaci. Vedle rekonstrukce kostela sv. Máří Magdaleny v Liberci za 65 milionů korun to byla oddychová zóna Perštýn za více než 30 milionů korun. Oba projekty připravila obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany. Státní zástupce Radim Kadlček podal obžalobu už loni v prosinci. Obžaloba je podle něj velmi rozsáhlá. Obžalovaní se měli dopustit šesti trestných činů. Jsou stíhaní pro poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplácení, přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a legalizace výnosů z trestné činnosti. Nejpřísnější trestní sazba je od pěti do 12 let. Právní kvalifikace je ale u každého jiná.

Projednávání soudního senátu je neveřejné, protože jde o předběžné projednávání obžaloby. V podstatě jde o to, jestli se senát shodne na tom, že začne hlavní líčení a kdy. Druhou variantou je, že soud případ vrátí k dalšímu dokazování.

autor: Eva Malá
Spustit audio