Konec horku a zimě v Šaldově divadle! Začíná modernizace topení a vzduchotechniky

4. červen 2019 11:02

Liberecká velká scéna Divadla F. X. Šaldy bude mít po celých pět měsíců prázdné jeviště. Herce vystřídala stavební firma, která za téměř 23 a půl milionu korun zrekonstruuje zastaralé topení a nefungující vzduchotechniku.

Kolem budovy divadla, otevřené v roce 1883, jsou postavené zábrany, dovnitř se nesmí, na budově už se pracuje. „Probíhá vyklízení budovy, současně firma připravuje stavbu na rekonstrukci a vypouští se voda z radiátorů, které budou demontované,“ popisuje mluvčí divadla Jakub Kabeš.

Diváci by se do zmodernizovaného divadla měli podívat pravděpodobně začátkem listopadu 2019

Zima vs. horko

V Šaldově divadle je zastaralá vzduchotechnika a chybí v něm klimatizace. „S tím měli problémy herci na jevišti i diváci v hledišti. V zimě jim bývá občas zima a v létě je tak velké teplo, že nám na premiéře Divotvorného hrnce minulý pátek zkolabovala jedna divačka a bohužel to nebyl první případ,“ dodává Kabeš.

Tento problém potvrzuje i ředitelka Divadla F. X. Šaldy Jarmila Levko: „Kdo do divadla chodí často, ví, že tam je téměř nedýchatelno, protože vzduchotechnika prakticky nefunguje. Bude se rekonstruovat topení a bude i klimatizace.“

Modernizace divadla by měla být pětiměsíční

Rekonstrukce divadla potrvá pět měsíců, z toho dva měsíce jsou divadelní prázdniny. Diváci ale o inscenace zcela nepřijdou – hrát se bude v Malém divadle. Podrobnosti si můžete poslechnout v přiložené reportáži.

Zmodernizovaná budova divadla se pro diváky otevře pravděpodobně na začátku listopadu.

autor: Lucie Fürstová

Související