Kolem nás jsme neustále slyšeli střelbu, vzpomíná liberecký chemik na misi OSN v Africe

Bídu, všudypřítomný hlad, lidi nakažené cholerou a malárií i třináctileté vojáky. To zažil a viděl liberecký chemik, kapitán Jan Berger, který se před nedávnem vrátil z pozorovatelské mise Organizace spojených národů (OSN) ze Středoafrické republiky. Účastnil se jí společně se dvěma zástupci České republiky a jako první voják z libereckého 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany.

Ve Středoafrické republice trvá konflikt mezi muslimy a křesťany od roku 2013. Má za následek tisíce mrtvých, statisíce uprchlíků a vysídlených lidí. Takzvané modré přilby, tedy pozorovatelé OSN, mají za úkol v zemi konflikt ukončit. Kapitán Jan Berger během roční mise zažil mnohé. Bál se i o svůj život. „Bylo to v srpnu na jednání s generálem Sidiki, který má pod sebou tři tisíce nelegálně ozbrojených vojáků a narušuje okolní vesnice. Přijel s ozbrojenými vojáky – chlapci ve věku třináct až šestnáct let, měli granáty,“ vzpomíná Jan Berger.

Náctiletí vojáci s granáty i nekončící střílení

Zažil i boje, kde na obou stranách konfliktu umírali lidé. „Na jedné straně muslimové, na druhé straně křestani. Vypuklo to tak, že zavraždili muslimského taxikáře a střelba v ulicích nadále pokračovala. Mírovým silám OSN se povedlo stabilizovat pořádek v hlavním městě,“ říká Berger a pokračuje: „S dalšími příslušníky OSN jsme v jednom domě strávili zavření osm dní a kolem nás i před domem jsme neustále slyšeli střelbu. V tu chvíli jsme nevěděli, jestli to bude trvat dva týdny, měsíc, nebo jestli se to vůbec stabilizuje.“

Zastávka z jedné z vesnic

Problémem v zemi je i nedostatek pitné vody a nemoci. Místní lidé umírají na choleru, žlutou zimnici a malárii. Ta je nebezpečná i pro vojáky.

Chemici z Liberce zažili Kosovo, Afghánistán i Perský záliv

Požár v období sucha, vyhoření IDP Campu

Liberečtí chemici se účastní zahraničních misí od roku 1991. Podle kapitána Jakuba Šimíčka byli ve válce v Perském zálivu, v Kosovu, v Afghánistánu nebo na pozorovatelské misi v africkém Kongu. „V operacích se vystřídaly stovky chemiků, někteří i několikrát. Příští rok budou liberečtí chemici stát v čele mnohonárodní protichemické jednotky v rámci sil rychlé reakce NATO,“ popisuje Šimíček.

Liberečtí chemici se teď vrátili z Norska, Velké Británie a Itálie, kde pod dohledem mezinárodních pozorovatelů z NATO prokazovali schopnost bojovat i své odborné dovednosti.

autor: Eva Malá
Spustit audio