Kočce čekající koťátka zajistěte kvalitní stravu, bezpečné místo a klid

12. březen 2022

Termín porodu u kočky nevypočítáte, březost koček trvá 58 až 75 dní. Ranou graviditu lze určit pouze sonograficky.

Kočky se obvykle začínají mrouskat už v zimním období. A přestože fyzicky dospělé jsou teprve kolem jednoho roku svého stáří, pohlavní dospělost nastává přibližně v půlroce. Koťata tedy mohou mít opravdu brzy. Dospělá kočka se okotí i 3krát do roka.

Na březost ukazuje to, že se kočka mrouskat přestane. Může být o něco žravější, může i pozměnit své chování. „Laik na kočičce ranou graviditu s jistotou nepozná. Můžeme ji zjistit na sonu, přibližně od 3. až 4. týdne,“ říká plzeňský veterinář Radek Protiva. Jak kočce narůstá bříško, jdou veškeré pochybnosti stranou i bez vyšetření.

Místo pro porod koťat

S blížícím se porodem si venku žijící kočky najdou pelíšek někde v kůlně nebo stodole, ve starých hadrech, seně apod. Pro kočku, kterou chováte v bytě, nějaký s předstihem připravte. „Je vhodné vystlat jí boudičku, krabici, aby si tam zvykla. Hlavně to musí mít na klidném místě, aby kočku nic neznervózňovalo a cítila se tam bezpečně,“ radí plzeňský veterinář.

Porod u většiny koček bývá bezproblémový, stejně tak mívají dostatek mléka pro kojení koťátek. Jestliže je jedno slabší a méně prospívá, můžete zkusit pomoci mu přisouváním k více nalitým předním strukům kočky nebo přikrmováním speciálním mlékem pro koťata.

Kojící kočka si podle veterináře zaslouží výživnější krmivo: „To je stejné jako u březí kočky. Je dobré nasadit výživu s vyšším obsahem bílkovin, většinou se dává krmivo pro březí a kojící kočky a pro koťata. Podstatné je, aby strava byla kvalitní, nesmíme zapomínat ani na dostatek tekutin.“

Je velkou chybou přidávat březím a kojícím zvířatům ke krmivu minerální doplňky. Z jakého důvodu? A proč je důležité třítýdenní koťata i s kočkou odčervit? Poslechněte si rozhovor s MVDr. Radkem Protivou.

Spustit audio