Klokánky nemají jistý termín výplat, bojí se nejistoty

8. leden 2013

Zařízení, která pomáhají opuštěným a týraným dětem, takzvané Klokánky, se ocitla od letošního roku v nejistotě. Nevědí, jak jim budou chodit od státu peníze. Trápí to i rodinu Jiránkových z Lázní Libverda na Frýdlantsku, která se v Klokánku postarala už o dvě stě dětí.

O děti, jejich rodiče se dostali do velké bídy nebo do vězení, se starají speciální klokaní zaměstnanci buď ve zvláštních služebních bytech, nebo přímo v rodinách. To je i případ Jiránkových.

Teď u nich doma vyrůstá roční Josef a v dočasné péči mají v Klokánku i další dvě starší děti. Starost o ně patří k příjemnějším stránkám, horší je to, když přijde řeč na příspěvky na péči o děti od státu – tedy vlastně na jejich plat.

Od nového roku totiž není vůbec jisté, kdy vlastně peníze do Klokánku z ministerstva práce a sociálních věcí dorazí.

„Dřív to muselo být do třiceti dnů vyplacené. Teď je to do konce měsíce, ale není to, že do toho měsíce, kam to patří. Tudíž může být prodlení tři čtyři měsíce, nebudeme mít na obživu, a co s dětmi?“ stěžuje si Eva Jiránková.

Podle Marie Vodičkové z Fondu ohrožených dětí, který provozuje v Česku celkem šestnáct Klokánků, v novém zákoně skutečně zmizely termíny výplaty peněz. Zpožděné platby by pro zařízení znamenaly velký problém.

„My bychom neměli na mzdy ani na odvody. Na odvodech odevzdáme státu ročně přes 60 milionů,“ řekla Vodičková.

Ministerstvo práce a sociálních věcí tvrdí, že kraje peníze od státu přerozdělí včas. A bude jich prý dokonce víc než loni. Ovšem s jednou výjimkou – podle Miloslava Macely z ministerského odboru rodiny a ochrany práv dětí stát nebude Klokánkům platit za dny, kdy dítě odjede k vlastním rodičům nebo na letní tábor.

Náhrada z příspěvků na další děti

„Pokud se o něj starají rodiče, proč by stát měl přispívat ještě dalšímu zařízení, když tedy nepečuje? V případě, že dítě jede na tábor nebo na nějakou akci, a tu akci platí to zařízení, tak tam se ten státní příspěvek nepozastavuje,“ uvedl Macela.

Podle Josefa Jiránka by se peníze měly vyplácet, i když školáci, pokud je má klokánkovská rodina zrovna v péči, odjedou na prázdniny. Paní Eva k tomu dodává, že klokánkovská rodina stejně většinou dává původní rodině peníze na jídlo.

„Pokud jsou sociálně slabí, tak nepustíme děti, aniž bychom neměli jistotu, že mají na jídlo,“ řekla.

Jiránkovi stále věří, že ministerstvo udělá i výjimky a že v momentě, kdy Klokánek bude skutečně vyplácet původní rodině dětí po dobu jejich pobytu peníze na jídlo, nebude stát peníze klokánkovské rodině krátit. Když ano, budou to prý muset Jiránkovi dorovnat z dávek, které dostávají jako pěstouni na další děti.

autoři: Ivana Bernáthová , Vojtěch Kouřímský
Spustit audio