Kittelovsko: Za tajemstvím jizerskohorského Fausta

16. říjen 2017

Listopadovou krajinou budeme tentokrát putovat poněkud déle, až do vsi Krásná na Jablonecku, která je známá spíše pod starším jménem Šumburk. Zde v 18. století působil „Faust Jizerských hor“ – proslulý ranhojič Johann Joseph Anton Eleazar Kittel.

Nemocní ve víře v Kittelovy schopnosti putovali nahoru na Šumburk i desítky kilometrů, sám „horskej doktor“ jezdíval za pacienty až do Prahy. Podle lidové tradice měla úspěšnost Kittelovy léčby spojitost s čarodějnickými praktikami a spolčením s ďáblem.

Tajemná atmosféra Krásné

Kittlovsko je dodnes nabito tajemnou, ale přívětivou náladou. Stojí zde postupně rekonstruovaný roubený Kittelův dům čili Burg, v němž bývaly kromě Kittelovy pracovny a bytu jeho rozsáhlé rodiny i lékárna a pokoje pro pacienty. Kittel dal také vybudovat v letech 1756–1760 na Kittlovsku kostel sv. Josefa a budovu školy.

Studánka s léčivou vodou a duchem zakleté mlynářky

Doktor Kittel

Barokní svatostánek krytý šindelem je pozoruhodný tzv. Svatými schody, po kterých se stoupalo vkleče – díky jejich zbudování se prý také Kittel podle pověsti měl vymanit ze spárů ďábla. Vedle je ve starodávné chalupě Kittelovo muzeum s řadou připomínek na zázračného doktora a jeho doby.

Naproti kostelu stojí barokní fara, před níž stojí od roku 1772 sousoší Nejsvětější Trojice. Nalevo od kostelních vrat je studánka svatého Josefa s údajně léčivou vodou; vždy se v ní nachází malá žabka – podle pověsti duch zakleté mlynářky.

Kittelovo muzeum v Krásné a bylinková zahrádka před domkem
Spustit audio