Kdo je nejlepší v práci s motorovou pilou? O to se soutěží v Ralsku

Ve Skelné huti v Ralsku v sobotu pokračuje Lesnický den, který je zároveň mistrovským kláním v práci s motorovou pilou. V soutěži se v pátek utkalo šest desítek soutěžících ve čtyřech disciplínách. Kácení, výměna řetězu, kombinovaný řez a přesný řez. V sobotu je čeká závěrečné odvětvování.

Jednotlivými disciplínami provedl redaktora Jaroslava Hořeního jeden ze závodníků Pavel Češka. Jako první představil kácení.

„Je to královská disciplína, také je honorována nejvíce body. Můžete získat šest šedesát bodů při odchylce od kolíku nula centimetrů, což je teda přesný střed, a při dodržení všech pravidel bezpečnosti práce a parametrů pařezu,“ přiblížil Pavel Češka.

Kácení je královskou disciplínou. Kmen musí spadnout na předem určené místo

Sám v této disciplíně v pátek získal šest set čtyřicet čtyři bodů. „Zakácel jsem jeden centimetr od, ale bohužel za tři milimetry na výšce nedořezu jsem ztratil dalších patnáct bodů. Ale nemůžu být nespokojený,“ doplnil závodník.

Výměnu řetězu zvládají ti nejlepší kolem deseti vteřin. A musí ji provést tak, aby pila byla plně připravena do práce. Sami ji pak použijí v dalších dvou soutěžních disciplínách – kombinovaném a přesném řezu.

Výměnu řetězu zvládají někteří závodníci do deseti vteřin

„Kombinovaný řez znamená, že závodník řeže dva kmeny o tloušťce třicet pět centimetrů. Jeden směřuje sedm stupňů směrem dolů a druhý sedm stupňů směrem nahoru. Každý ten kmen řeže dvěma řezy, prvním odspoda, druhým odshora, a ty řezy se v ideálním případě musí setkat,“ představil třetí soutěžní disciplínu Pavel Češka.

Disciplína kombinovaný řez

U disciplíny zvané přesný řez dokonce někteří závodníci leží. „Je to tak, protože se opět jedná o řezání dvou kmenů o tloušťce třicet pět centimetrů, které jsou položeny na podložce. Spodek kmene je zakryt třícentimetrovou vrstvou pilin. Závodník musí opět odříznout kotouček, ideálně nechat co nejmenší nedořez a neříznout do podložky,“ vysvětlil soutěžící.

Disciplína přesný řez - někteří závodníci u ní leží

V sobotu v jedenáct hodin pak začne závěrečná disciplína, která podle Češky obvykle změní pořadí závodníků z předchozí části soutěže. „Je to odvětvování. Závodník nesmí nechat suk vyšší než pět milimetrů a zaříznout do kmene hlouběji než pět milimetrů. Zároveň musí v co nejrychlejším čase odvětvit třicet větví,“ popsal tuto divácky velmi atraktivní disciplínu.

Ve Skelné huti v Ralsku je také výstava trofejí

Druhý den Lesnického dne ve Skelné huti v Ralsku začal v sobotu devět hodin. Návštěvníci si můžou vyzkoušet třeba hod sekyrou nebo lukostřelbu, předvedou se tam také sokolníci, trubači a v poledne proběhne simulované letecké hašení lesního požáru. Na místě bude i přehlídka lesnické techniky a výstava loveckých trofejí.

autoři: Jaroslav Hoření , mib
Spustit audio