Kdo je Michael Canov?

Senátorem ve volebním obvodu Liberec bude opět Michael Canov (SLK).

Do politiky vstoupil v roce 1994, kdy byl jako nestraník za ODS zvolen do zastupitelstva Chrastavy, kde od roku 1984 učil na základní škole chemii, fyziku a matematiku. Učil i na gymnáziu v Liberci.

Od roku 2002 je starostou Chrastavy a od roku 2012 je zastupitelem Libereckého kraje (mandát obhájil v roce 2016 i 2020). Canov, bývalý člen US-DEU a ODS, je jedním ze zakládajících členů hnutí Starostové pro Liberecký kraj (SLK) a prvním místopředsedou.

Známým se stal díky svým úspěchům v právních sporech se státními institucemi. Mimo jiné dokázal obhájit u ústavního soudu vyhlášku o regulaci hazardu včetně videoterminálů povolovaných ministerstvem financí.

Ve volbách do Senátu v roce 2016 porazil ve druhém kole jasně kandidáta hnutí ANO 2011 Marka Vávru. Během svého působení v Senátu se úspěšně podílel na řadě zákonů a opakovaně uspěl i u Ústavního soudu.

Narodil se 10. prosince 1960 v Českých Budějovicích. Vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou Pardubice, vzdělání si rozšířil pedagogickým studiem na Výzkumném ústavu inženýrského studia ČVUT v Praze a učitelstvím fyziky a matematiky na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Před týdnem vyhrála v komunálních volbách v Chrastavě opět kandidátka vedená Canovem.

Michael Canov: politik a pedagog - od roku 2016 senátor za Liberec - od roku 2012 zastupitel Libereckého kraje - od roku 2002 starosta města Chrastava - člen hnutí Starostové pro Liberecký kraj (SLK)

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.