Karatisté v České Lípě vychovávají reprezentanty

13. únor 2018

Českolipský Karate Klub Sport Relax slaví letos čtvrt století činnosti. V současné době připravuje na dvě stovky mladých závodníků od šesti let věku. Ti starší o sobě dávají vědět třeba na mistrovství světa nebo Evropy.

Velkolepé oslavy čtvrt století činnosti ale v České Lípě nechystají, snaží se žít současností: „Chceme dělat dobré karate s dobrými lidmi a hlavně pracovat s dětmi a učit je pohybu, protože vidíme, že v tom je mínus jak ve školách, tak v jiných sportovních odvětvích,“ říká Pavel Znamenáček, šéftrenér a zároveň předseda klubu. Podle něj v dnešní době není vůbec jednoduché děti ke sportu přilákat.

Trénink bolí, někdy je i legrace

Karate je určitě náročné na přípravu. Někdy trénink pořádně bolí. „Já jsem takový ten ortodoxní, který má rád i dřinu, takže občas děti musím dostat do frekvence, která se možná nelíbí, ale pak zase máme trénink zábavnější.“

Že není pro holky? Mýtus

K nadějím českolipského karate patří třeba patnáctiletá Adéla Šinerová. V juniorské kategorii se pak prosazuje sedmnáctiletý David Kavalír. „Karate se věnuju každý den, jezdím i na velké soutěže, hodně trénuju. Baví mě to, naplňuje to můj život,“ říká mladý karatista. To o rok starší Barbora Znamenáčková už se může pochlubit zlatem z evropského a bronzem ze světového šampionátu. Odmítá pak tvrzení, že karate je pro dívky tvrdým sportem: „Je to bezkontaktní sport. Umění je v tom soupeře nesejmout, když to řeknu lidově.“ Trénink českolipských karatistů zpravidla trvá jednu hodinu. Stihnout se za ní dá opravdu hodně, jak se můžete přesvědčit třeba díky videu.

autor: ppe
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.