Kam na víkend? Do Křišťálového údolí, má dveře otevřené

25. říjen 2019

V sobotu a v neděli si ve čtyřech desítkách sklářských firem, škol a muzeí moc neodpočinou. Čekají na vás, návštěvníky, kteří se zajímají o historii, současnou výrobu i budoucnost sklářství, které je s Libereckým krajem spjaté po staletí.

Historie výroby skla na severu Čech sahá do 18. století a tak je tu opravdu co obdivovat a tak není s podivem, že se zrodil projekt Křišťálové údolí, který sklářské, šperkařské a bižuterní firmy propojuje. O víkendu Křišťálového údolí, tedy v sobotu 26. a v neděli 27. října můžete navštívit řadu z nich a nahlédnout do výroby.

Křišťálové údolí otevírá o víkendu své brány - přehled otevřených skláren, ateliérů, muzeí a škol

Pod ruce mistrů sklářů se můžete podívat třeba do více než 300 let staré harrachovské sklárny, dnes sklárny Novosad a syn a dokonce si výrobu vyzkoušet vlastníma rukama.

Muzeum skla Novosad a syn
Muzeum skla Novosad a syn
Muzeum skla Novosad a syn

Nenechte si ujít ani vyhlášenou sklárnu Lasvit – Ajeto v Lindavě, kde vznikají ceny pro Tour de France či ceny Thalie. I v Lindavě si vyzkoušíte výrobu vlastníma rukama a zabrat dostanou i plíce.

Lasvit Ajeto Lindava
Lasvit Ajeto Lindava
Lasvit Ajeto Lindava

V regionu Lužických hor navštivte třeba ještě Floriánovu huť v Častolovicích, muzea v Novém Boru či Kamenickém Šenově a sklářské školy tamtéž. Pokud vás zajímá bižuterní výroba, tak spousta ukázek na vás čeká v regionu Jizerské hory. Například Preciosa Ornela v Desné má dopolední prohlídky výroby, jak se vyrábí skleněné korálky, tedy mačkají korale se dozvíte ve Skleněné bižuterii v Alšovicích.
Ani v regionu Český ráj si nenechte ujít skláře a šperkaře. Pouze v sobotu budou otevřeny dveře Střední uměleckoprůmyslové školy v Turnově, takzvané šperkárny, a Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě. Do výroby vás zve například Sklářské studio Oliva a Ladislav Oliva.

Oliva Glass - Ladislav Oliva
Oliva Glass
Oliva Glass

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.