K praktickému lékaři to má mít od ledna pacient maximálně 35 minut jízdy

29. srpen 2012

K praktickému lékaři by se měl každý z nás od ledna dostat do pětatřiceti minut. Dokument, který určuje, jak hustá bude síť ordinací v Česku a jak rychle se pacient dostane k léčbě, dnes (29.8.) schválila vláda.

Do třiceti pěti minut musí být autem nebo prostředkem MHD dostupný kromě praktika také zubař, gynekolog a lékárna. Praktickým lékařem je taky pediatr a s tím je to například v odlehlé Raspenavě pod Jizerskými horami problém- konstatuje místostarosta Jaromír Hanzl z ČSSD: „Máme žádost a nikdo se nechce přihlásit... Že bychom nabídli nějaký byt, tak to nemáme...“

Dětského lékaře prostě Raspenava nesežene a ani nařízení vlády o dostupnosti péče s tím asi nic nezmůže - krčí rameny místostarosta. Stejně za ním maminky budou dojíždět.

Na druhém konci Libereckého kraje, v Osečné v Podještědí, problémy s dostupností lékařské péče už vyřešili. Je tam zdravotní středisko a kdo se do něj nedostane - například lidé z odlehlé osady Náhlov, kde žijí převážně Romové, praktický lékař Vladimír Šatava za nimi ochotně dojede.

Krajský radní pro zdravotnictví Pavel Novák z ČSSD upozorňuje na záludnost vládního nařízení - kdo nebude mít lékaře dostupného do pětatřiceti minut, může se třeba s žalobou obrátit i k soudu. Obecně by se ale v souvislosti s novým vládním nařízením nemělo podle něj v Libereckém kraji nic dramatického dít.

Spustit audio