Josef Maršálek: V pořadu Peče celá země bych vystupoval i zadarmo. Je to noblesní práce

15. březen 2022

Pracoval v londýnském obchodním domě Harrods a připravoval dezerty i pro královskou rodinu přímo v Buckinghamském paláci. V Česku je známý z pořadu Peče celá země, jehož druhou řadu vysílá Česká televize.

Cukrář Josef Maršálek procestoval díky svému povolání velkou část světa. Teď žije se svým partnerem Petrem už přes dva roky na jihu Čech a neplánuje odsud nikdy odejít. „Já už jsem se za život stěhoval tolikrát přes různé země, kontinenty, světadíly, že mám odstěhováno, už mě to nebaví.“

Jižní Čechy miluje a nevadí mu ani časté dojíždění do Prahy. „Jižní Čechy jsou propagovány jako opravdová láska a z mé strany to tak je. Já to tam prostě miluju. Bydlíme na malé vesnici, všude jsou rybníky, pole, lesy, milí sousedi a Petrova velká rodina.“

Peče celá země

Josef Maršálek se vryl do paměti diváků zejména účinkováním v pořadu Peče celá země. Česká televize teď na jaře začala vysílat druhou řadu. Jaké bylo natáčení? „Natáčení bylo strašně krásný a já všem vlastně vždycky říkám, že je to práce za odměnu. Já dokonce nahlas říkám, že bych to dělal i zadarmo. Je to obrovský privilegium. Ta práce je tak noblesní, s tak krásnými lidmi, šikovnými, s profesionálním týmem, s nádhernými kolegy, ať už je to Tereza Bebarová, Vašek Kopta nebo nově Míša Landová jako porotkyně. Je to pět opravdu krásných týdnů strávených na place.“

Oblíbený cukrář přiznává, že natáčení druhé řady soutěže si o moc více užil: „Při první řadě ten koncept ještě nebyl v Česku vyzkoušen, takže my jsme byli takoví pionýři. V druhé řadě už jsem měl zkušenosti a věděl jsem přesně co, kde a jaký tam mám prostor.“

Pomalu už se připravuje i natáčení třetí řady Peče celá země. Josef Maršálek případným zájemcům radí, jak v v soutěž uspět. „Klíčem k úspěchu je zůstat sám sebou a nechtít nic jiného. A když už se dostanete přes ty jednotlivý kola castingu, tak si to tam užít. Nejhorší, co můžete dělat, je snažit se zavděčit Maršálkovi, Landové nebo komukoli jinému.“

Narodil jsem se jako dietní chyba

Tak bývá cukrář někdy v poslední době označován, ale není to úplně pravda, i když živočišné tuky v kuchyni preferuje. Nevadí mu ani ty rostlinné, kromě hydrogenovaných, a koblihy samozřejmě smaží na řepkovém oleji. V cukrařině, podobně jako v životě, by totiž podle něj mělo být všechno v rovnováze. „Vracíme se zpátky k živočišným tukům, protože pro nás, pro lidi, jsou nejvíce přirozenou součástí stravy. Patříme do středu Evropy tam, kde panují čtyři roční období. A já vám garantuju, že tady nemůžete být vegetariáni a vegani, protože byste umřeli hladem a zmrzli zimou.“

Při pohledu na postavu Josefa Maršálka je zřejmé, že své sladké dobroty rád ochutnává. „Přál bych si říct, že jsem váhu nikdy neřešil, ale opak je pravdou. Pomohlo mi, když jsem si uvědomil, že jsem se narodil jako dietní chyba. Když se totiž narodíte jako dietní chyba, tak už to úplně moc řešit nemusíte. Helena Růžičková říkala, že tloušťku si může dovolit jen ten, kdo ji umí nosit. A my cukráři říkáme, že to máme jako pracovní úraz.“

Josef Maršálek je nejenom výtečný cukrář, ale také rozený vypravěč. Poslechněte si celý záznam rozhovoru. Dozvíte se, čemu říká Maršálkův syndrom, proč se jeho nová kniha jmenuje Sexy dorty nebo jaký má názor na používání mascarpone v cukrařině.

Alex Mynářová a Josef Maršálek
Spustit audio