Jizerské hory se už teď připravují na lyžařskou sezónu

23. říjen 2012

Jizerské hory se už teď připravují na lyžařskou sezónu. Sice tam doteď kralovalo babí léto, třeba před třemi lety se tam touto dobou už vesele běžkovalo.

„Budeme upravovat víc jak sto osmdesát kilometrů tratí, k čemuž nám možná přibydou ještě dva malé úseky.“ informuje Jana Lhotová, ředitelka Jizerské ops - společnosti, která se o běžecké trasy už třináct let stará.

Společnost potřebuje na údržbu Jizerské magistrály čtyři milióny korun - přispívají sponzoři, ve speciální sbírce samotní lyžaři, pak Liberecký kraj a okolní města a obce. „Největší příspěvky nám dává obec Bedřichov a pak statutární město Jablonec nad Nisou a Liberec.“ říká Lhotová.

Lyžaři se báli, že budou muset už letos za užívání Jizerské magistrály platit, Jana Lhotová má ale pro ně dobrou zprávu: „Pro letošní zimu jsme se rozhodli to nezpoplatňovat. Bylo by bylo potřeba, aby se to zpoplatnění přijalo v celé republice... Snažíme se vštípit lyžařům, že mají možnost nás podpořit dobrovolně – buď na sbírkový účet nebo formou DMS, které bychom chtěli spouštět teď, během následujících týdnů.“

Řada lyžařů v zimě využívá i sportovní areál v libereckém Vesci, kde se v roce 2009 uskutečnil světový šampionát. V zimě se tam chystají dvě špičkové akce - svěťák ve skisprintu a světový šampionát juniorů. Upravených tratí v délce sedm a půl kilometru si užijí i nereprezentanti. Díky nové technice by přitom tři trasy měly být ještě kvalitnější.

Provoz běžeckého areálu stojí za sezónu jeden milión korun a provozovatelé ho dotují výhradně z výnosů lyžařského areálu na Ještědu.

Spustit audio