Jizerské hory: Koňácké řemeslo skomírá

21. červenec 2016

Na Čihadlech v Jizerských horách, v tamních těžce přístupných lesích vrcholí sezona těžby dřeva. Pokácené kmeny v horách k lesním cestám stahují koně. V traktorovém přívěsu je tam vozí koňáci. Je to práce fyzicky náročná, šetrnější k přírodě než těžká technika, ale špatně placená. Řada koňáků se proto už těší do důchodu. Problém ale je, že nemají nástupce.

„Koně z lesa mizí, ale pořád jsou potřeba, není technologie, která by je nahradila,“ říká lesník Michal Hovorka a pokračuje: „Vyskytují se motoroví koně, ale ti bohužel nejdou použít ve všech podmínkách jako živí koně.“

Podle lesníka Michala Hovorky v dnešní době obecně mladí lidé dnes nechtějí manuálně pracovat. „Ta práce je navíc poměrně špatně placená,“ dodává Hovorka.

„Jste uvázaní jako pes u boudy“

„V Josefově Dole jsme už jen tři, z toho jednomu je pětašedesát let, kolegovi přes padesát, z mladých to podle mě nikdo dělat nebude,“ tvrdí Josef Vacarda a dodává: „Jste uvázaní jako pes u boudy, nemůžete nikam jet a navíc i pořizovací ceny jsou dost vysoké.“

Žádná romantická. Dřina

Koňácké řemeslo – to není romantika, ale tvrdá práce. „Stává se, že i kůň zakopne, spadne a nemůžete ho zdvihnout. Nebo uteče, to ho potom musím dohnat traktorem, nebo křičet, ať ho turisté chytí, ale ti se bojí,“ uzavírá jizerskohorský koňák.

Ke koňáckému řemeslu je zapotřebí taky drahé vybavení
Spustit audio