Jizerské hory jsou plné lyžařů. Začínají jarní prázdniny

4. únor 2018

Jizerské hory očekávají jeden z největších náporů turistů v roce. V některých částech Česka po víkendu začínají jarní prázdniny. První dva turnusy vycházejí letos na Prahu. Právě v době pražských jarních prázdnin přijíždí podle hoteliérů do Jizerských hor zřejmě nejvíc turistů v roce.

Na toto období má téměř plno například ubytovatel Ivo Konečný, který provozuje penziony a apartmánové domy na několika místech v Jizerských horách.

„Beznadějně, úplně plný, už dlouho dopředu a jsme úplně plný jarníma prázdninama. Téměř v podstatě rok, protože spousta lidí si rezervuje ten apartmán na další rok znovu. Ve většině případů rodiny s dětma a ve většině případů v celých Jizerských horách, protože Jizerky jsou prostě rodinná dovolená,“ popsal situaci Ivo Konečný.

Sportovní ruch v Jizerských horách začal už o víkendu. Aleš Zárybnický z půjčovny lyží na začátku Jizerské magistrály odhaduje počet běžkařů na tisíce. Vzhledem k začínajícím prázdninám je na tratích hodně školáků i rodin s dětmi.

Běžkaři na trati

Jizerská magistrála není průjezdná celá. Někde jsou holá místa.

„Připadlo nějakých dva tři centimetry, ale podklad zůstává zmrzlý. Na některých sjezdech je to nebezpečné, tak je nutno dávat pozor.  Jsou určitá místa v úseku Knajpa, Máří, Točna, tam se nedá jezdit, tam vůbec žádný sníh není. Kolem josefodolské přehrady není sníh nebo je ho tam malinko, čouhají šutry,“ říká Eva Pazderská ze servisu běžek v Bedřichově. Jezdí se kolem Smědavy, na Hřebínek nebo na Novou Louku.

Tisíce lyžařů bylo i na sjezdovkách, například na Severáku.

„Máme tolik lidí tady furt, ale ty prázdniny jsou rozhodující. V týdnu to bude vypadat asi stejně jako teď, protože ty lidi to mají na celej tejden, ten pobyt,“ vysvětlil správce lyžařského areálu Severák Štěpán Juřík.

Oteplení v posledním týdnu řeší na Severáku pomocí umělého zasněžování.

„Na těch dvou třetinách máme technický zasněžení, takže tam jsme v pohodě, až na těch pár bažin, ale ty jsou mimo. Na tý straně na Loučkách máme přírodní sníh,“ popsal Juřík. Umělé zasněžování opět spustí, až teploty kledsnou pod nulu. To by mělo být podle předpovědi v následujícím týdnu.

02779581.jpeg

Jarní prázdniny v termínech od pátého do devátého února mají například části Prahy 1 až 5, ale třeba také Lounsko, Tachov nebo Brno. V týdnu od dvanáctého ledna pak mají prázdniny pražské části 6 až 10, ale i Děčín, Sokolov nebo Litoměřice. V následujících týdnech  mají prázdniny i v některých spolkových zemích Německa nebo částech Polska.

V Libereckém kraji budou letošní jarní prázdniny na přelomu února a března.

autoři: Tomáš Mařas , mib
Spustit audio

Související