Jizerské hory jsou plné lyžařů a běžkařů

30. prosinec 2012

Po dnech oblevy se na sever Čech vrátil mráz. A s ním také lyžaři. Ski areály v Jizerských horách i v Krkonoších jsou v provozu, bílé stopy pro běžkaře jsou upravené.

Bedřichov je doslova plný lyžařů. Sjezdovky jsou obsypané lidmi v barevných zimních bundách. Všichni se usmívají, aby ne. Sníh není ani přemrzlý ani rozbředlý a nad hlavami všem svítí slunce. Dobrou náladu ztratí jen sem tam nějaké dítě, jako třeba holčička v bílé kombinéze, které podkluzují lyže a tak pořád padá.

Do Jizerských hor vyrazily o tomto víkendu také stovky běžkařů. „Místy to trošku klouže, ale jinak se jezdí moc dobře. I počasí je skvělé, svítí sluníčko, takže co víc si můžeme přát,“ říká jedna z nich.

Běžkaři jsou spokojení, jen několika lyžařům zkazila výlet zničená stopa na Jizerské magistrále. Na vypluhované místo narazila například paní Hana:

„Kus cesty kousek od Maliníku je vypluhovaný a to znamená, že běžkaři si musejí asi kilometr nést lyže. Překvapilo nás to, vůbec jsme o tom nevěděli. Nevšimla jsem si, že by ta informace někde visela na parkovišti nebo jinde, měli by nás o tom informovat.“

Ředitelka Jizerské obecně prospěšné společnosti Jana Lhotová vysvětluje, že se cesta pluhuje kvůli dopravě k hrázi. Slibuje, že informaci vyvěsí na webové stránky společnosti. Podle ní mohou lyžaři místo objet druhou trasou, takzvaně po kanále.

autor: sas
Spustit audio