Jizerská padesátka se kvůli nedostatku sněhu nepojede

6. leden 2014

Organizátoři letošního ročníku legendární Jizerské padesátky museli kvůli nedostatku sněhu závod zrušit. Vzhledem k nabitému závodnímu kalendáři padla i možnost náhradního termínu.

„Pořadatelé už ráno na 99 % věděli, že se závod nepojede, protože v Bedřichově není po sněhu téměř ani památky. Nicméně byla malinká naděje, že meteorologové přinesou odpoledne přeci jen nějakou informaci o ochlazení a sněžení. To se ale nestalo a podle regulí Světové ligy dálkových běhů a Českého seriálu Ski Tour oznámili definitivní rozhodnutí, že se 48. ročník Jizerské padesátky nepojede,“ oznámila přímo z Bedřichova redaktorka Českého rozhlasu Ivana Bernáthová.

Do závodů se přitom už přihlásilo na 6700 běžců. Ti se tak musí smířit s tím, že si na Jizerské padesátce zazávodí až příští rok. „Náhradní termín není možný, protože by zasáhl do organizace jiných světových a českých závodů.“

Navíc musí doufat, že se nebude opakovat letošní situace s nedostatkem sněhu. „Od roku 1968 se Jizerská padesátka zrušila popáté, jednou se termín přesouval na březen, ale nedostatek sněhu se neopakuje tak často. V každém případě by chtěli pořadatelé příští rok přidat ještě jedno sněžné dělo na výrobu technického sněhu a vytvořit více depozitů sněhu,“ prozradila Ivana Bernáthová plány organizátorů.

Přihlášení závodníci na letošní Jizerskou padesátku už ale zaplatili poměrně vysoké startovné. Přímo na padesátikilometrovou trať to bylo 1500 korun. Budou muset pořadatelé startovné vracet?

„Nebudou ho vracet, ale účastníkům se bude o 200 až 300 korun, podle typu závodu, na který se přihlásili, příští rok startovné snižovat. Někteří účastníci tady už jsou a jsou velice nešťastní, protože zaplatili jízdné a ubytování. Přišli řádově o deset tisíc korun. Nešťastní jsou i ubytovatelé, kteří se těšili na tisíce hostů a mají jich tady pouhé desítky a i ti odjíždějí,“ uzavřela Ivana Bernáthová.

Spustit audio